Načini rezidbe vinove loze

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #564328
  Bušatović Radomir
  Učesnik

    

   У родним виноградима основна резидба се обавља у периоду мировања винове лозе тј. до бубрења окаца у пролеће. Средином фебруара након престанка мразева пецизно се може утврдити здравствено стање и родност зимских окаца како би се обавила правилна резидба тј оставио потребан број родних окаца.

   Измрзлост пупољака у зимским окцима винове лозе може се утврдити методом прављења попречног пресека окца и методом провокације окаца пред извођење зимске резидбе.

   У нашим условима умерено континенталне климе са резидбом би требало почети у периоду марта месеца па све до кретања сокова из разлога избегавања позних пролећних мразева.

   Разликују се три  начина основне  резидбе у периоду мировања лозе:

   Кратка резидба

   Дуга резидба и

   Мешовита резидба

   Кратка резидба код које се остављају кратки  кондири са 2 до 3 окца. За нови кондир се оставља део ластара који се развио при основи прошлогодишњег кондира.

   Део ранијег кондира и остали ластари се уклањају са чокота. Ради доношења већих приноса грожђа могућа је и кратка резидба где се остављају кратки и дуги кондири како би се искористило треће и четврто родније окце. Примењује се код сората:  Смедеревка, Кардинал, Вранац, Мускат  хамбург.

   Дуга резидба код које се остављају само лукови. За нови лук се оставља први добро развијени ластари при  основи прошлогодишњег лука,који се после резидбе савија и везује за жицу. Најчешће се примењује на узгојним облицима високог стабла.

   Мешовита резидба се примењује код великог броја сората при шпалирском начину гајења. Код ове резидбе остављају се и кондири и лукови како би се искористио већи број родних окаца на средини ластара за доношење рода.

   Примена кратке дуге и мешовите резидбе зависе пре свега од сорте и условљена је узгојним обликом чокота.

   У дугом периоду гајења винове лозе резидба се  обављала  ручно коришћењем механичких маказа.  Коришћењем  пнеуматских и електричних маказа доприноси се олаканој резидби у оптималном временском року. Ручна резидба се показала као најпрецизнија приликом примене кратке дуге и мешовите резидбе. Пресецање ластара обавити на 1 cm изнад вршног окца  на луковима и кондирима. Пожељно је да пресеци  имају благу косину како би се сокови сливали низ кондире тј. лукове.  Резидба представља најважнију ампелотехничку меру која се редовно обавља у винограду.

    

   Радомир Бушатовић, дипл.инж

   ПССС Крушевац

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.