Načini rezidbe vinove loze

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina ranije by Bušatović Radomir.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #564339
    Bušatović Radomir
    Učesnik

      У родним виноградима основна резидба се обавља у периоду мировања винове лозе тј. до бубрења окаца у пролеће. Средином фебруара након престанка мразева прецизно се може утврдити здравствено стање и родност зимских окаца како би се обавила правилна резидба тј. оставио потребан број родних окаца.

      Измрзлост пупољака у зимским окцима винове лозе може се утврдити методом прављења попречног пресека окца и методом провокације окаца пред извођења зимске резидбе.

      У нашим условима умерено континенталне климе са резидбом би требало почети у периоду марта месеца па све до кретања сокова из разлога избегавања позних пролећних мразева.

      Разликују се три  начина основне  резидбе у периоду мировања лозе:

      • кратка резидба
      • дуга резидба и
      • мешовита резидба

      Кратка резидба код које се остављају кратки кондири са 2 до 3 окца. За нови кондир се оставља део ластара који се развио при основи прошлогодишњег кондира.

      Део ранијег кондира и остали ластари се уклањају са чокота. Ради доношења већих приноса грожђа могућа је и кратка резидба где се остављају кратки и дуги кондири како би се искористило треће и четврто родније окце. Примењује се код следећих сорти:  Смедеревка, Кардинал, Вранац и Мускат  хамбург.

      Дуга резидба код које се остављају само лукови. За нови лук се оставља први добро развијени ластари при основи прошлогодишњег лука, који се после резидбе савија и везује за жицу. Најчешће се примењује на узгојним облицима високог стабла.

      Мешовита резидба се примењује код великог броја сорти при шпалирском начину гајења. Код ове резидбе остављају се и кондири и лукови како би се искористио већи број родних окаца на средини ластара за доношење рода.

      Примена кратке, дуге и мешовите резидбе зависе пре свега од сорте и условљена је узгојним обликом чокота.

      У дугом периоду гајења винове лозе резидба се обављала ручно коришћењем механичких маказа.  Коришћењем  пнеуматских и електричних маказа доприноси се олакшаној резидби у оптималном временском року. Ручна резидба се показала као најпрецизнија приликом примене кратке дуге и мешовите резидбе. Пресецање ластара обавити на 1 cm изнад вршног окца  на луковима и кондирима. Пожељно је да пресеци  имају благу косину како би се сокови сливали низ кондире тј. лукове.  Резидба представља најважнију ампелотехничку меру која се редовно обавља у винограду.

       

      Радомир Бушатовић, дипл.инж

      ПССС Крушевац

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.