- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 6 meseci ranije by Bušatović Radomir.
-
AutorČlanci
-
31.03.2023 u 10:00 #564339Bušatović RadomirUčesnik
У родним виноградима основна резидба се обавља у периоду мировања винове лозе тј. до бубрења окаца у пролеће. Средином фебруара након престанка мразева прецизно се може утврдити здравствено стање и родност зимских окаца како би се обавила правилна резидба тј. оставио потребан број родних окаца.
Измрзлост пупољака у зимским окцима винове лозе може се утврдити методом прављења попречног пресека окца и методом провокације окаца пред извођења зимске резидбе.
У нашим условима умерено континенталне климе са резидбом би требало почети у периоду марта месеца па све до кретања сокова из разлога избегавања позних пролећних мразева.
Разликују се три начина основне резидбе у периоду мировања лозе:
- кратка резидба
- дуга резидба и
- мешовита резидба
Кратка резидба код које се остављају кратки кондири са 2 до 3 окца. За нови кондир се оставља део ластара који се развио при основи прошлогодишњег кондира.
Део ранијег кондира и остали ластари се уклањају са чокота. Ради доношења већих приноса грожђа могућа је и кратка резидба где се остављају кратки и дуги кондири како би се искористило треће и четврто родније окце. Примењује се код следећих сорти: Смедеревка, Кардинал, Вранац и Мускат хамбург.
Дуга резидба код које се остављају само лукови. За нови лук се оставља први добро развијени ластари при основи прошлогодишњег лука, који се после резидбе савија и везује за жицу. Најчешће се примењује на узгојним облицима високог стабла.
Мешовита резидба се примењује код великог броја сорти при шпалирском начину гајења. Код ове резидбе остављају се и кондири и лукови како би се искористио већи број родних окаца на средини ластара за доношење рода.
Примена кратке, дуге и мешовите резидбе зависе пре свега од сорте и условљена је узгојним обликом чокота.
У дугом периоду гајења винове лозе резидба се обављала ручно коришћењем механичких маказа. Коришћењем пнеуматских и електричних маказа доприноси се олакшаној резидби у оптималном временском року. Ручна резидба се показала као најпрецизнија приликом примене кратке дуге и мешовите резидбе. Пресецање ластара обавити на 1 cm изнад вршног окца на луковима и кондирима. Пожељно је да пресеци имају благу косину како би се сокови сливали низ кондире тј. лукове. Резидба представља најважнију ампелотехничку меру која се редовно обавља у винограду.
Радомир Бушатовић, дипл.инж
ПССС Крушевац
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.