Načini konzervisanja voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513666
    Petkanić Zorica
    Učesnik

      У току је берба воћа на нашим њивама. Воће је лако кварљив производ, зависно од врсте, може да се у природном облику сачува од неколико дана до пар месеци. Да би се што дуже сачувало, воће треба да се преради. Воће, као и сви лако кварљиви производи, пошто се преради мора да се конзервише. Под конзервисањем се подразумева завршна операција којом се, или уништавају присутни микроорганизми или се зауставља њихово развиће и размножавање. Ова операција уствари обезбеђује да производ може да се чува одређено време без промена и на тај начин да се користи ван сезоне и места производње.
      Постоје у пракси неколико начина конзервисања полупрерађених производа од воћа. Сa практичног гледишта посматрано, при извођењу ове технолошке операције поставља се као задатак да производ у што мањој мери измени своја карактеристична првобитна својства, а да му се истовремено обезбеди већа трајност.
      Од начина конзервисања у области индустријске прераде воћа познати су:
      1. Примена високих температура
      2. Примена ниских температура
      3. Сушење
      4. Концентрисање
      5. Примена високе концетрације шећера
      6. Примена хемијских средстава
      7. Биолошко конзервисање
      ПССС Неготин, Зорица Петканић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.