Najava novih mera u okviru IPARD 3 programa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524511

  ИПАРД 3 програм се очекује у првој половини 2023. године. Доступна средства ће бити већа него у ИПАРД 2 програму. Планирано је да програм траје мин. до 2027. године. Најактуелније Мере 1,3,7 ће бити делимично измењене, а планирано је увођење мере 4 и мере 6. Укупно одобрена средства за овај период су 280 милиона еура, што је значајно повећање у односу на ИПАРД 2.
  Новине се односе на Агроеколошко-климатска мере и органску производњу (Мера 4) биће -најсличнија мери директних плаћања. Обухватаће четири операције: плодоред на обрадивим површинама, затрављивање међуредног простора у вишегодишњих засадима, успостављање и одржавање полинаторских трака и одрживо управљање ливадама и пашњацима.
  Корисници ових подстицаја су правна, физичка лица и предузетници а износ подстицаја је стопостотан, с тим што ће мере морати да се спроводе пет година. Општи услови прихватљивости у мери 4 су: хектар обрадивих површина, односно пола хектара воћњака, 0,3 хектара винограда, односно хектар ливада и пашњака. Износ подршке је од 264 евра по хектару до 436 евра по хектару.
  У току је припрема правилника за такозвану лидер меру. Изменом закона омогућено је да локалне самоуправе буду оснивачи и чланови лагова, што ће омогућити лакшу реализацију ове мере. Прихватљиви ће бити текући трошкови – режијски трошкови лагова, спровођење малих пројеката и др.
  За меру 6 која се односи на инвестиције у руралну инфраструктуру насеља до 10.000 становника обезбеђен ће бити повраћај од 100 посто, односно од 300.000 евра до 4 милиона евра, с тим што ће највише моћи да се повуче 5 милиона у целом програмском периоду.
  Дипл.инг Радован Шеварлић

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.