Mrezasta pegavost ječma

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513417
  Onć Jovanović Eleonora
  Učesnik

   Mrežasta pegavost ječma (Pyrenophora teres) je sve češća bolest ječma na našim prostorima. Održava se i prenosi zaraženim semenom, žetvenim ostacima i nekim zaraženim travama. Spore, koje su velike, širi vetar na manja rastojanja. Simptomi koje prouzrokuje gljiva su nekrotične pege i crtice koje se povećavaju pa se javlja karakteristična mrežavost. Simptomi se javljaju na listovima,. Lisnim rukavcima I zrnima ječma. Do razvoja bolesti može doći još u jesenjem periodu. Ako do pojave bolest dođe u ranijim razvojnim fazama, biljke zakržljavaju i zaostaju u porastu. Vlažno i hladno vreme pogoduje razvoju patogena.

   Mrežasta pegavost ječma se razvija u uslovima visoke relativne vlažnosti i na temeraturama višim od 8°C, a pored kiše, na razvoj bolesti povoljno utiču i magla ili jutarnje rose. Do zaražavanja klijanaca dolazi pri nižim temperaturama, a optimalna sporulacija gljive je oko 20°C. Dugi topli i sušni period zaustavlja širenje bolesti Štete od ove bolesti mogu biti i do 25 % usled smanjenja asimilacione površine biljke.

   Preventivne mere zaštite su plodored, zaoravanje zaraženih biljnih ostataka, upotreba deklarisanog semena, upotreba otpornijih sorti i sl.

   Ukoliko se u usevima ječma koji su u fazi 1. kolenca registrije 10% biljaka sa simptomima mrežaste pegavosti, prema preporukama PIS-a, potrebno je sprovesti mere zaštite nekim od registrovanih fungicida, na primer, Falcon 0,6 l/ha; Acanto plus 0,6 l/ha; Amistar extra 0,5-0,75 l/ha; Duett ultra 0,5 l/ha i sl.

   mr Eleonora Onć Jovanović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.