- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 13 godine, 3 meseci ranije by Milinković Jovan.
-
AutorČlanci
-
22.06.2011 u 00:06 #513028Milinković JovanUčesnik
Poreklo:ova sorta je nastala na Oglednom dobru za vinogradarstov u Sremskim Karlovcima kao rezultat složenih visekratnih ukrstanja((Kunbarat x Traminer)x Bianca) x Riesling 239-20 Gm.Genotip je nastao interspecies hibridizacijom.U svojoj naslednoj osnovi sadrži 3,13% istočno-azijske vrste Vitis amurensis poznate po izuzetno visokoj otpornosti prema niskim temperaturama, 6,25% četiri severno-američke vrste (V. rupestris, V. berlandieri, V. labrusca ,V. lincecumii ), koje su donori otpornosi prema gljivičnim bolestima i preko 90% Vitis vinifere, kao donora visokog kvaliteta.Autori sorte su:P. Cindrić, Nada Korać i V. Kovač.
Opis:Čokot je veoma velike bujnosti sa relativno uspravnim lastarima. List je okrugao, ceo sa široko otvorenim drškinim urezom.Na naličju je prekriven čekinjastim maljama.Grozd je srednje velicine kupast, srednje rastresit sa okruglim zelenim bobicama srednje veličine.Bobice imaju jaku pokožicu i sočnu pulpu.
Biološke karakteristike: Morava se odlikuje visokom otpornošću na sivu plesan grožđa i plamenjaču.Na pepelnicu nije mnogo osetljiva ali se ne može gajiti potpuno bez zaštite, jer je napad pepelnice bio vidan na lišću, dok je napad na grožđu bio beznačajan. Otpornost prema niskim zimskim temperaturama je relativno visoka.
Proizvodne osobine: Vegataciju ranije počinje od Rajnskog Rizlinga,a grožđe mu sazreva istovremeno sa njim. Rodnost joj je srednja do vrlo visoka. Bere se u prvoj dekadi oktobra kada nakuplja oko 20% šećera uz visok sadržaj kiselina od 9 do 10 g/l.Daje elegantno vino sa karakterističnim mirisom koji mogo podseća na miris Sauvignon-a. Treba ga rezati dugačko.Budući da razvija veliki broj lastara zahteva višekratno uklanjanje suvišnih zelenih lastara, koji su se razvili iz suočica na rodnim elementima ili iz spavajućih pupoljaka na starom drvetu.
Opšta ocena:Veoma perspektivna sorta naročito za gajenje u integralnoj i organskoj proizvodnji.Jovan Milinković, dipl. ing.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.