Mladi poljoprivrednici

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Stević Bojan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579349
  Stević Bojan
  Učesnik

   По најновијим статистичким подацима у Републици Србији носиоци пољопривредних газдинстава већински су особе старије од 55 година, тачније преко 70%. Младим пољопривредницима сматрају се особе млађе од 40 година, али при приступању ЕУ биће померена ова старосна граница на 35 година.

   Број младих који су носиоци пољопривредне производње на својим газдинствима, статистички се три пута повећао последњих година, што је можда пре свега заслуга Министарства пољопривреде које је препознало овај проблем, и у више наврата расписало Конкурсе за младе, у оквиру којих је повраћај средстава за дате инвестиције износио 75% од укупне вредности.

   Млади су активнији по питању удруживања, како би себи омогућили боље услове бављења пољопривредом, тако да је основано Српско удружење младих пољопривредника, које је уједно и члан Европског већа младих пољопривредника.

   Нека од највећих изазова младима на селу јесте отежан приступ земљишту и капиталу, лоша или непостојећа инфраструктура у руралним подручјима, као и практично знање. У последњем им свакако помажу саветодавци ПССС служби, организовањем наставних активности на терену у оквиру којих упознају произвођаче са актуелностима из свих области пољопривреде и са мерама аграрне политике. Посебан акценат се ставља на едукације за примену нових технологија и иновација у производњи, али и стандарда везаних за безбедност хране, добробит животиња и заштите животне средине.

   Млади пољопривредници у Републици Србији добијају подршку кроз  национални буџет и предприступне фондове ЕУ намењене руралном развоју, као што је ИПАРД програм.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.