MLADA MATICA JE PREDUSLOV  ZA USPEŠNO PČELARENJE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #572077
  Stefanović Nenad
  Učesnik

   MLADA MATICA JE PREDUSLOV  ZA USPEŠNO PČELARENJE

    

   Da bi se u sadašnjim uslovima izmenjene mikroklime  moglo uspešno pčelariti,ostvariti solidan prinos kao i  prihod potrebno je osim primene savremene tehnologije pčelarenja kontrolisati I kvalitet same matice kao osnovu za dalji napredak

   Kvalitet same matice se ogleda ne u njnom izgledu,veličini,boji već u njenoj sposobnosti da polaže oplođena jaja u što većem broju kao I samoj kompaktnosti pčelinjeg legla.

   U svom da kažemo kratkom životu matica ima dvostruku ulogu i to da vrši ; proizvodnja jaja I  lučenje feromona.Takođe postoji veliki broj drugih faktora koji utiču na sam kvalitet matica I to do same genetske osnove-genotipa kao I uslova sredine fenotipa. Ako se obezbede optimalni uslovi za njen razvoj uz dovoljne količine kvalitetne hrane u kvalitetnim odgajivačkim društvima i ako se oplodila sa dovoljnim brojem trutova ,matica bi imala sve preduslove da bude kvalitetna.

   Mora se voditi računa da se prilikom proizvodnje samih matica maticnjaci odgajaju u ne velikom broju ,pre svega zbog adekvatne ishrane samih maticnjaka .

   Dobre  matice daju   kompaktno ,kvalitetno leglo  (kaotepih). Postoji mogućnost I pojave matica koje nisu dovoljno oplođene spermom trutova ,koje nisu bile na dovoljan broj “svadbenih letova” I onda postoji uslov da one postanu takozvane trutuše.tojest. matice koje ne zanose oplođena jaja.

   Zato sama nabavka pčelinjih zajednica sa dobrim higijenskim osobinama ,što je pre svega izuzetno važno u savremenom pčelarenju od proverenih uzgajivača rojeva i matica je uslov da ne dolazi do velikih problema na samim pčelinjacima …

   Praćenje  matica na duži vremenski period kroz : produktivnost, zazimljavanje, sklonost rojenju, agresivnost., su vrlo bitni pokazatelji  za ponašanje jednog pčelinjeg društva Po potrebi svaka matice može se obeležiti određenom bojom karaterističnom za svaku godinu ina taj način se može lako pratiti sam njena produktivnost i kvalitet

   I na kraju  nepisano je pravilo da se matica treba menjati svake  druge eventualno treće godine kako bi se sama ekonomičnost pčelarenja pokazala opravadanim.

    

    

   Nenad Stefanović mast.inž.polj

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.