Mikotoksini u voću i prerađevinama od voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524314

    Микотоксини представљају секундарне метаболите гљива из родова Aspergilus,Fusarijum, Penicilijum и они су токсични или имају негативне биолошке ефекте по људе и животиње.
    Микотоксини у воћу доспевају као секундарни производ метаболизма плесни које могу да настану
    Током раста, развоја и складиштења воћа.
    Микотоксини који се могу наћи у воћу и прерађевинама од воћа су:
    -Алфатоксини(производAspergilusflavus и Aspergilusparasiticus) и најчешће се налазе
    међу житарицама,орасима ,семену воћа.
    -Оxратоксини( нефротоксин са потенцијалним канцерогеним деловањем).
    -Патулин¬(токсични секундарни метаболит произведен одстране широког спектра гљива
    које најчешће припадају роду Aspergillus и Penicillium). На воћу се манифестује као плава плесан.
    -Aлтернаријски токсини (секундарни метаболити гљива из рода Altenaria) најчешће се налазе
    у воћу које се складишти.
    Контрола присуства микотоксина:

    1.Превенција контаминације токсигеним гљивама и микотоксинима, пре у току и
    после бербе.

    2.Детоксификација:
    -Физичке методе(одсрањивање контаминираних плодова ручно или машински).
    -Хемијске методе(органски растварачи или друга хемијска једињења као што су:
    сирћетна киселина,калцијум хидроксид ,хидроген, сода бикарбона).
    -Биолошке методе(ензимима, употребом квасца Trichosporonmycotoxin vorans или бактерија).

    3.Инхибиција апсорпције микотоксина у цревном тракту
    Употреба хемијских једињења и микроорганизама у редуковању апсорпције
    микотоксина из конзумиране хране(зелени чај,зеолит,пробиотске бактерије).

    Радомир Бушатовић, дипл.инж.
    ПССС Крушевац

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.