Mikorizna đubriva

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513368
    Aleksić Valentina
    Učesnik

      Mikoriza je prirodna simbioza gljiva i biljaka, te je za većinu biljaka neophodna za pravilan rast i razvoj. Najjeftinija je metoda intenzifikacije proizvodnje. U novije vreme proizvode se mikrobiološka đubriva gde se za poboljšanje proizvodnje koristi mikoriza ili simbioza gljiva i korena biljaka. Ovde uzajamni korisni odnos dva organizma nije vezan samo na leguminoze već je moguć za sve kulture. Princip: Mikorizne gljive se povezuju s korenovim dlačicama i iz njih crpe hranu (zalihe ugljeno hidrata), a zauzvrat svojim delatnošću pomažu biljci u:

      – lakšem primanju hraniva i vode uz jačanje korenovog sistema – dublji koren,masa korena veća i do 90% Bolje apsorbiraju makro i mikro elemente iz tla (fosfor, kalijum,
      – jačanju otpornosti na nepovoljne uslove u tlu – npr. na sušu, zaslanjenost tla, Povećava otpornost na oštećenja izazvana manjkom minerala i mrazom.
      – zaštiti od uzročnika bolesti – ograničavaju rast napadajući druge štetne gljive i bakterije iz tla (npr. Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia, Fusarium, Verticillium) pa neke od njih možemo svrstati i među biofungicide.

      Primenjuju se i đubriva sa mikoriznim gljivama kao vrste Trichoderma asperellum određenog soja. Primjenjuju se unošenjem u tlo nakon berbe ili 10-tak dana pre setve/sadnje, tretiranjem semena (najčešće ratarskih kultura) i močenjem reznica i presadnica u rastvoru preparata.
      S primenom mikorize u svom voćnjaku postići ćete puno bolji ukus, mirisi izgled plodova.

      Valentina Aleksić, dipl.ing. Melioracije zemljišta i voda

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.