Mesto Savetodavnih službi u agraru Srbije

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514789
  Nešković Suzana
  Učesnik

   Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Србији, носиоци су примене струке у непосредној пољопривредној производњи. ПССС Србије су део институционалналног система у пољопривреди , који је све јачи, ефикаснији и потребнији.

   Наше службе су се у не тако давном периоду називале Пољопривредне станице, и биле су то у правом смислу речи. Некако незаобилазне па чак и када су биле успутне, Станице су биле извор сазнања и информисања пољопривредника али и непосредне помоћи у економији једног сеоског домаћинства. Оваква улога је наравно и дан данас задржана, али су у савременом времену извори информација много доступнији.

   Једно је ипак остало и некада и сада. Извор вредних и актуелних тема у пољопривреди, били су и остали агрономи, веома често управо из ПССС Србије.
   Предност ПССС Србије је константан теренски рад, размена искустава, непосредни контакти са људима и природом, па с тим у вези и један ретко присутан свеобухватни а не тренутни приступ дешавањима и ситуацијама у пољопривреди.

   Тешко је данас агроному сто се свакодневно среће са све старијим становништвом у селима, са полупразним сеоским школама и запарложеним земљиштем. Добар агроном ипак не одустаје. У таквим срединама налазе се добри примери из праксе, често из села која су у окружењу, често су то добри домаћини и њихови помаци и искораци у пољопривреди.ПССС Србије, прихватају тежину и неизвесност рада под отвореним небом, али и благодети које се могу постићи уз струку и науку. Према оној нашој старој, покушавамо да сваки наш сељак буде први у селу.Рећићете, један је први. Јесте тако, али категорија има много. Први по квалитету, по количини, по пласману, по новим технологијама, иновативности, финализацији производа, новим тржиштима….има места за све да буду први.

   Да не говоримо да нам је природа дала могућности за разноврсну производњу и биљну, ратарску, воћарску, повртарску али и сточарску почев од пчела до крупне стоке. Саветодавни рад ПССС Србије, је лако препознатљив и лако мерљив пољопривредницима. То су стални контакти, рад у групама, организовање наставних активности, теоретских и практичних, обавештавање, кампање теренског рада на узорковању земљишта, одржавање трибина са темама из области Аграрне политике.

   Уз Саветодавне службе Србије наш произвођач може тренутно знатно лакше да управља својим газдинством али и да планира будуће правце развоја на реалним основама.

   Сузана Нешковић
   [/color]

   Attachments:
   • Picture1.jpg
  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.