Mešanje pesticida

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513188
  Janković Vesna
  Učesnik

   Korisnici pesticida su često u prilici da istovremeno koriste više pesticida u cilju suzbijanja većeg broja štetnih organizama radi istovremene zaštite biljaka od bolesti i štetočina.Mešanje pesticida je delikatan posao koji je potrebno pažljivo i dobro uraditi. Pri nestručnom mešanju pesticida može bitno da se izmeni kvalitet i efekat zaštite i dođe do drugih, neželjenih posledica. Iz tog razloga potrebno je poštovati odgovarajuće procedure pri mešanju pesticida da bi zaštita biljaka bila uspešna. Pre mešanja pesticida proveriti da li se pesticidi mogu mešati.To se može proveriti u deklaraciji i uputstvu za primenu preparata. Ako u deklaraciji i uputstvu za primenu preparata nije naznačeno u tom slučaju potrebno je uraditi test kompatibilnosti. Protiv Zakona je mešati pesticide za koje je naznačeno da se ne smeju mešati. Procedura mešanja je sledeća:
   -Napuni se rezervoar do ¼ vodom ili drugim nosačem
   -Zatim se dodaju preparati, jedan po jedan, i to: prvo čvrste formulacije – WP, DF, WDG, zatim tečne formulacije – SC, SL, zatim praškaste – S, SP, zatim ađuvansi, na kraju koncentrati za emulziju – EC.
   – Dodati ostatak vode, odnosno drugog nosača.
   -Preparati se pre dodavanja u rezervoar izmešaju sa vodom (ili drugim nosačem sa kojim se koristi)
   Test komaptibilnosti se radi na sledeći način:
   -Napuni se tegla do ½ zapremine vodom ili drugim nosačem sa kojim se pesticid koristi (nafta, mineralno ulje)
   -Dodaju se iste količine oba preparata, jedan po jedan (prvo čvrste pa tečne)
   -Tegla se protrese , ostavi da stoji 10-15 minuta i posmatra se reakcija.
   -Preparati nisu kompatibilni AKO SE ODVAJAJU SLOJEVI, AKO DOLAZI DO TALOŽENjA, AKO DOLAZI DO ZAGREVANjA TEGLE, AKO PRETERANO PENUŠAJU ….

   Dipl.ing.Vesna Janković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.