Mere zaštite bilja u organskoj proizvodnji

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514619
  Mijušković Dragan
  Učesnik

   Mere zaštite bilja u organskoj proizvodnji zasnivaju se na preventivnom održavanju dobre kondicije i dobrog zdravstvenog stanja gajenih biljaka. Najznačajnije su preventivne mere (agrotehničke i higijenske mere), a zatim mere odbrane (biološke, fizičke i hemijske), ove mere omogućuju zaštitu povrća do ekonomskog praga štetnosti. Veliki značaj imaju biološke, koje ima nekoliko, zatim agrotehničke (obrada zemljišta, pravilno – đubrenje, mešani usevi i sl.), najbitnije da ove meree omoguće što manju upotrebu hemijskih preparata koji su dozvoljeni u organskoj proizvodnji. Ukoliko krenemo u organsko povrtarstvo treba voditi računa pre svega:
   – Gajiti otporne sorte,
   – Upotreba zdravog semena i zdravog sadnog materijala,
   -Poštovati plodored,
   – Dezinfekcija zemljišta vodenom parom i potrapanje semena u toplu vodu,
   – Sakupljanje iznošenje i spaljivanje žetvenih ostataka.
   Veliku ulogu u kontroli imaju koristni insekti. Bubamare se hrane lisnim vašima (sprečavamo pojavu virusnih oboljenja), Uholaže se takođe noću hrane lisnim vašima. Os potajnica tzv. lebdeća muva, polaže jaja na lisne vaši i jedna muva može uništiti i 1000vaši. Gundelj i njegove larve hrane se štetnim larvama, gusenicanma i insektima ( gundelj može često biti štetan za podzemne organe gajenih biljaka), pauk uništava muve, komarce, i mnoge druge štetne insekte. Grinje pljačkaši se hrane crvenim paukom. Za koristne insekte treba gajiti i koristne biljke koje ih privlače. Ladolež i angelika privlače bubamare, hajdučka trava ose, pčele i osu potajicu, kadifica, kosmos, mirođija, suncokret, komorač, heljda i dr. Ricinus i kadifica mirisom odbijaju krtice i slepo kuče.
   U biološkoj kontrli zdravlja povrća iamju značajno mesto i male životinje, pre svih: žabe, ježevi, slepi miš, ćurke i morke (uništavaju krompirovu zlaticu) kao i ptice senice i detlić. U svetu se dosta koristi mala osa (Encarsia formosa) za suzbijanje bele mušice, i jedne tropske grinje (Phytoseiulus persimilis) za suzbijanje crvenog pauka i jedne gljivice (Arthrobotrys irregularis) za suzbijanje korenove nematode, tj. za suzbijanje štetočina koje predstavljaju najveći problem zaštite povrća u zaštićenom prostoru. Genetska otpornost za suzbijanje štetočina povrća. Sve više se u svetu radi na selekciji biljaka koje su otporne prema grinjama, listnim vašima.
   Mehaničko suzbijanje korova je prisutno, održavanje parcela i međa u čistom stanju (bez korovskih štetnih biljaka) tako svodimo štetne insekte na niži stepen pre svih (žičnjake, podgrizajuće sovice, poljskog gundelja), koji se hrane podzemnim delovima različitih kulturnih i korovskih biljaka na nivo ispod praga štetnosti. Uništavanjem korova smanjijemo populaciju lisnih vaši a samim tim i smanjenje virusa.

   PSSS- Jagodina
   Dragan Mijušković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.