Mere nege i zaštite krompira – Ljiljana Vuksanović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512776
  Vuksanović Ljiljana
  Učesnik

   Mere nege i zaštite krompira tokom vegetacije su međuredno kultiviranje, ogrtanje, zaštita od bolesti, štetočina, korova i navodnjavanje.Osnovni cilj međurednog kultiviranja je obezbeđivanje što povoljnijih vodno-vazdušnih osobina zemljišta i fizičko uništavanje korovskih biljaka koje se pojavljuju nakon sadnje. Međuredno kultiviranje obavlja se na lakšim zemljištima odmah nakon nicanja useva, a broj kultiviranja treba prilagoditi agroekološkim uslovima. Kritični period zakorovljavanja proteže se od dve nedelje posle nicanja pa sve dok krompir ne “zatvori “ redove.
   Najčešći korovi u usevu krompira u našim agroekološkim uslovima su muhar, pirevina, zubača, divlji sirak- uskolisi a od širokolisnih – palamida, štir, pepeljuga, poponac, gorušica i td. Suzbijanje korova u usevu krompira je integralnog karaktera i predstavlja skup različitih agrotehničkih mera a u intenzivnoj proizvodnji krompira neizostavna mera je upotreba herbicida. Herbicide je moguće primeniti pre sadnje, zatim posle sadnje, a i pre i posle nicanja korova i krompira.
   Ogrtanje krompira se izvodi kada biljke dostignu visinu od 15-20 cm, tj. 5-10 dana posle okopavanja, kako bi se korenovom sistemu i stolonima na kojima će se formirati krtole, obezbedilo dovoljno prostora za rast u nekoliko spratova. Važno je da se ogrtanje obavi neposredno pre formiranja krtola. S merom ogrtanja ne treba kasniti, jer ako se obavlja u vreme početka cvetanja može da dođe do oštećenja stolona koji imaju već formirane krtole.
   Za visok prinos i veliki procenat krupnih krtola ujednačenog porasta i visokog kvaliteta potrebno je održavati optimalnu vlažnost zemljišta tokom celog perioda vegetacije. Njegove potrebe za vodom su skromnije u odnosu na većinu povrtarskih kultura ali je osetljiv na nedostatak vode u fazi cvetanja i porasta krtola.Krompir je najbolje navodnjavati brazdama, ako za to postoje uslovi, jer ogrtanjem krompira između redova ostaju brazde. Krompir je pogodan i za navodnjavanje sistemom kap po kap što se u poslednje vreme sve više primenjuje.
   Redovna zaštita krompira podrazumeva i suzbijanje plamenjače, krompirove zlatice, zemljišnih štetočina.
   Ljiljana Vuksanović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.