MATIČNJAK LOZNIH PODLOGA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #577280
  Petrović Danko
  Učesnik

   Матичњак лозних подлога се подиже прпорцима (корењацима) лозних подлога и служи за производњу резница лозних подлога . Обично се сади на растојању 3 x 1 м. Наслон у матичњаку се мало разликује од наслона у винограду за производњу грожђа. Све агротехничке мере су прилагођено да се добије што већа дужина ластара, да би се добило што више правих резница.

   Радови у матичњаку:

   – Резидба се обавља у јесен одсецањем свих ластара до основе;

   – У пролеће, када се почну развијати ластари лачењем се уклањају сувишни. Обично се оставља по десетак ластара на чокоту;

   – Везивање ластара за жице се врши више пута у току вегетације, онако како они расту;

   – Заједно са везивањем, врши се и уклањање заперака. И ово се врши више пута у току вегетације и то у моменту  када се заперци још могу лако оченути, не чекајући да спој заперка и основног ластара одрвени, јер се тада квари квалитет резница;

   – Током вегеације землјиште у матичњаку лозних подлога се одржава у стању јаловог угара;

   – Код већине гајених подлога не врши се посебна заштита од гљивичних болести, јер су лозне подлоге углавном отпорне. Изузетак је подлога – Шасла x Берландиери 41 Б која је у извесној мери осетљива на пероноспору и која кишних година захтева по неколико третмана против пероноспоре. У извесним случајевима је потребно вршити заштиту од лисне филоксере и евентуално против цикада које су вектори фитоплазме.

   – У току зиме се скидају резнице, класирају по дебљини, а затим се чувају у трапу или хладњачи од исушивања, до времена калемљења.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.