Marmelada od voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522374
    Petkanić Zorica
    Učesnik

      Marmelada od voća

      Marmelada je želiran proizvod koji se dobija kuvanjem poluprerađenog ceđenog ili svežeg voća uz dodatak šećernog sirupa ili šećera. Uglavnom se pravi od kaše koja je homogen proizvod (čvrste strukture). Za marmeladu je karakteristično da se može praviti od jedne ili više vrsta voća, ali i od hemijski konzervisane ili smrznute voćne pulpe.

      Priprema marmelade

      Najpre se kuva voćna masa sa šećerom. Pred kraj kuvanja dodaju se pektin i kiselina kako pri kuvanju ne bi došlo do prekomerne hidrolize pektina u prisustvu kiselina. Prestankom kuvanja (kada se dostigne odgovarajuća koncentracija suve materije), vruć proizvod se puni u ambalažu, zatvara se i hladi. Ambalaža treba da ima ztvarače koji se hermetički zatvaraju.

      Zorica Petkanić savetodavac PSSS Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.