Malč

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512855
  Nikoletić Miloš
  Učesnik

   Primena malča u poljoprivredi ima svoje uspone i padove. Jedan od razloga za nedovoljnu i nepravilnu primenu malča je i nedovoljan izbor odgovarajućeg malča, a takođe i nedovoljno znanje trgovaca koji ga prodaju o njegovoj primeni. Mora se priznati da se najveće količine malča prodaju u zadnje vreme u velikim tržnim centrima .
   Malč je sve ono što pokriva površinu zemlje , a organskog je porekla. U samoj poljoprivredi najčešće se koristi kao malč slama, treset , pleva , drveni opiljci , pokošena trava , lišćar , razne biljne delove , Čak i kompost koji je organsko đubrivo može koristiti kao malč ako se raspostre u debljini 5-10 cm . Otuda je i jedna od mera borbe protiv korova u organskoj proizvodnji i malčiranje, što svakako ne znači da ga ne treba koristiti i u konvencionalnoj proizvodnji. Pored ove uloge on ima ulogu i u čuvanju vlage u zemljištu .
   Malč pomaže borbu protiv korova, čuva vlagu u zemljištu , sa njegovom primenom plodovi stižu ranije na berbu , ulepšava određeni prostor, daje utisak o urednosti , smanjuje vreme za zalivanje i plevljenje korova , organski malč koji je od prirodnih matreijala štiti koren od niskih i visokih temperatura , takođe i od temperaturnih kolebanja, štiti zemljište od erozije, poboljšava uslove za razvoj korisnih mikroorganizama.
   Pre postavljanja malča obavezno počupati i ukloniti sav korov zajedno sa korenom , okopati i pođubriti biljke sa površine na kojo je planirano da se primeni . Malč raširiti u debljini 5-10 cm . Idealno vreme za rasprostiranje malča je kad se zemljište zagreje , a korovi nisu još počeli da niču.
   Malč bi trebalo da bude udaljen od biljaka 5-10 cm, grabuljama ga pravilno rasporeditii nakon toga zaliti biljke.
   Malč se pored poljoprivrednih površina može koristiti i na pešačkim stazama u vrtovima na kojima neće biti blata i staza će biti suva, takođe trebalo bi cvetne leje na kojim se koristi malč fizički odvojiti od staza da se ne bi desilo da dođe do presipanja i rasturanja. Ta fizička prepreka može biti drvene oblice, kamenje, betonske ivice ili šta se vlasnik prostora doseti i da odgovara njegovom osećaju lepoga. Pre primene na stazama trebalo bi ukloniti sloj zemlje od 8-13 cm , zatim staviti geotekstil ili 3 cm šljunka i na to rasporediti malč debljine 8-10 cm.
   Malč ima primenu i u saksijama i žardinjerama, u poslednje vreme se masovno primemjuje i na trim stazama i dečijim igralištima pošto odlično ublažuje padove. Na dečijim igralištima malč se postavlja na debljinu od 15-30 cm i treba da bude uokviren graničnikom.
   Koristi se još i u prostorima predviđenim za trening i igru domaćih životinja ( konji i psi ) , pešačkih staza u prirodi , arene, zoovrtovi, a čak se viđa iu zatvorenim prostorima naročito na sajmovima.
   Količina potrebnog malča se izračunava tako što se izračuna kubikaža prostora koji je predviđen . obično je malč u prodaji u đdzakovima po 50 l . Za prostor od 20m² debljine malča 5 cm , a to je 1 m3 tj jedan metar kubni , nama treba 20 dzakova zapremine 50l malča.
   Pored malča prirodnog postoji i malč u obliku folije sintetičkog porekla , ali u ovom tekstu je dat naglasak na malč koji zaista ulepša čovekovu okolinu , a ujedno i uradi ono zašta je predviđen.
   Na kraju treba skrenuti pažnju da se poštuje preporuka o debljini sloja malča, da bi se izbeglo nepotrebno i štetno zadržavanje vlage oko korena ako je sloj deblji od preporučenog, ne bi trebalo malč da dodituje koren biljke , manje je efikasan na višegodišnje korove , može se javiti i problem sa pH zemljišta , pa je preporuka da se uvek pre primene posavetuje stručno lice o pravilnoj upotrebi malča na predviđenoj površini .

   dipl.ing. Miloš Nikoletić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.