Lisna vaš crvenih gala jabuke (Dysaphis devecta)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513282
  Panajotović Zoran
  Učesnik

   Lisna vaš crvenih gala jabuke (Dysaphis devecta) se razmnožava samo na jabuci. Ova štetočina prezimljava u stadijumu jajeta, koja su položena na kori drveta ili duboko u pukotinama kore debla ili ramenih grana. Na listovima se stvaraju crvene gale i takvo lišće se uvija ka naličju čime se smanjuje lisna površina (vaši sisaju mlado lišće, koje se kovrdža i crveni). Na naličju lišća u uvijenim delovima nalaze se kolonije vaši. Najčešće, takvo napadnuto lišće u toku meseca jula otpada. Ne napada plod, ali u slučaju jačeg napada može da se pojavi crvenilo i na njima.
   Ova vrsta ima četiri generacije godišnje. Lisna vaš crvenih gala jabuke ima prelaznu hraniteljku koja je iz porodice trava, na koju preleće krajem maja i juna meseca. Na jesen polaže tamna crna jaja na koru pored pupoljaka. Larve se pile rano u proleće u vreme listanja i kolonije se nalaze na lisnim pupoljcima. Kasnije dolazi do naseljavanja mladih letorasta.
   Suzbijanje se sprovodi pre ili posle cvetanja i prag štetnosti je 5% mladara sa kolonijama. Treba koristiti insekticide iz grupe neonikotinoida kao što su Mospilan 0,025-0,035%, Confidor 0,05-0,07%, Calypso 0,15-0,2l/ha, Actara 120-200g/ha i iz grupe piridinneksakarboksamida insekticid – aficid Teppeki 500WG 0,012-0,014%.

   Zoran Panajotović, dipl.inž.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.