Lisna buva krompira i paradajza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #566819
  Lazarević Kristina
  Učesnik

   Bactericera cockerelli – Лисна бува кромпира и парадајза

   Лисна бува кромпира и парадајза, Bactericera cockerelli припада реду инсеката (Hemiptera), фамилија (Triozidae). B. cockerelli je штеточина биљака из фамилије Solanaceae, примарно се јавља на кромпиру, парадајзу, паприци, патлиџану и дувану. Храни се и на неким дивљим и коровским биљним врстама (Solanum spp., Physalis spp., Lycium spp., Convolvulus arvensis и др.)
   B. cockerelli је америчког порекла. Распрострањена је у севрној и централној Америци, делу Аустралије и Новом Зеланду. Међународна трговина биљним материјалом, на којем су присутна јаја или ларве B. cockerelli, представља најзначајнији потенцијални пут уноса ове врсте у нова подручја, док се локално ширење одвија активним летом одрасле буве. Имага су добри летачи и могу се ширити на значајне удаљености са почетком ветра и високим температурама.
   B. cockerelli на домаћинима изазива штете услед исхране ларви и имага сисањем биљних сокова из флоема и обилним лучењем белих округластих воштаних екскремената које се лепе за плодове и листове B. cockerelli прави штете и као вектор фитопатогене бактерије ‘Candidatus Liberibacter solanacearum’ проузроковача болести psyllid yellows ili ”зебра чипс” биљака из фамилије помоћница. У областима где се јави, забележени су губици приноса који су прелазили 50%.
   Карактеристични симптоми инфестације B. cockerelli на кромпиру и парадајзу огледају се у виду успореног раста биљака, усправног раста нових листова, хлорозе и појаве љубичасте боје на листовима, задебљања терминалних интернодија као и поремећај у заметању плодова што резултира појавом бројних ситних, деформисаних плодова без комерцијалне вредности. Сматра се да је болест жутила повезана са исхраном нимфи и да може бити проузрокована токсином повезаним са инсектом. У последњој деценији, псилиде парадајза су идентификоване као вектор бактерије ‘Candidatus Liberibacter solanacearum’ , проузроковача болести ”зебра чипса”’код кромпира и болести озелењавања вена код парадајза. Симптом ”зебра чипса” се огледа у некротичним пругама на кртолама кромпира, посебно штетним приликом прераде кромпира за индустријску производњу чипса.
   Имага B. cockerelli се могу ручно сакупљати са симптоматских или асимптоматских биљака. Узимање узорака јаја и нимфи захтева визуелни преглед лишћа. Нимфе се могу наћи на чашици паприке, понекад на доњој страни, између чашице и коже плода, тако да је неопходно уклонити чашицу како би се прегледали плодови на присустви нимфи.

   Кристина Лазаревић, дипл.инж.заштите биља

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.