Liofilizacija – sušenje voća zamrzavanjem

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #581578
    Brzaković Nebojša
    Učesnik

      Овај поступак представља релативно нови поступак сушења намирница.Овај поступак омогућава добијање дехидрисаних производа,врло високог квалитета јер су промене у хемијском саставу током сушења готово минималне.

      Принцип овог начина сушења је директно испаравање воде из леда.Производ се предходно смрзне и одржава у смрзнутом стању за цело време сушења,при чему вода испарава сублимацијом.Загревање се врши само толико да би се обезбедила латентна топлота испаравања, јер температура у току сушења мора да буде довољно ниска да не би дошло до топљења леда.Сушење се обавља у вакуму што олакшава и убрзава испаравање воде. Предности овог начина сушења у односу на стандардни начин сушења је:

      • осушен производ задржава првобитни облик и величину,
      • не долази до промена у концетрацији састојака у појединим деловима производа, јер нема кретања воде за време сушења
      • мањи су губици у испарљивим састојцима

       

      Небојша Брзаковић-дипл.инг.пољопривреде

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.