Liker od oraha

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #587298
  Andrejić Dragana
  Učesnik

   Likeri su pića prefinjene arome i ukusa. Dobar liker je spoj rakije koja se koristi kao baza i voća koje rakiji predaje svoje karakteristične arome. Jedan od najpoznatijih likera kod nas jeste liker od oraha. Ovo doba godine je povoljan trenutak za  sakupljanje mladih plodova oraha za pripremu likera. Mladi zeleni plodovi oraha su bogati vitaminima i mineralima, eteričnim uljima, jodom i mnogim drugim korisnim sastojcima. Mladi plodovi oraha koji maceriraju u rakiji, novonastalom piću predaju mnoštvo korisnih sastojaka pa se u narodnoj medicini liker od oraha smatra nekom vrstom leka. Treba napomenuti da je za pripremu likera najbolje koristiti kao bazu rakiju lozovaču, komovicu ili jabukovaču zbog povoljnog uticaja na očuvanje osnovne arome u piću. Kvalitet vode ima važnu ulogu pa zato treba koristiti destilovanu vodu. Šećer se koristi u vidu sirupa uz mogućnost  karamelizacije šećera radi dobijanja nijanse željene boje. Pre prženja šećera može mu se dodati malo limunovog soka, limunske kiseline ili malo belog vina. Dodatak prirodne kiseline onemogućava naknadnu kristalizaciju šećera u gotovom piću. Gotov proizvod treba nasuti u odgovarajuću staklenu ambalažu za likere što će dati još bolji vizuelni efekat. Treba napomenuti i da je ovo odličan proizvod koji može biti iskorišćen od strane malih proizvođača rakije koji su registrovani kao takvi. Liker je još jedna viša faza prerade i nedovoljno je iskorišćena. U nastavku slede neke od receptura pripreme likera od oraha.

   <u>Liker od zelenih oraha</u><u> 1</u>

   Potrebno je: 20 kom. Zelenih oraha; 250g šećera; 1lit. Rakije (lozovača, komovica, jabukovača). Priprema: Zelene orahe iseći na četvrtine ili polovine, pomešati sa šećerom i staviti u teglu od 2lit. i ostaviti da stoji na suncu najmanje 15 dana.Posle toga iscediti orahov macerat, sipati rakiju i ostaviti liker da stoji najmanje još 2 meseca.

   <u> Liker od zelenih oraha</u><u> 2</u>

   Sastojci: 40 mladih zelenih oraha; 1kg šećera; 1lit. rakije; po želji 1-2 prutića vanile Ubrati sasvim mlade zelene plodove oraha, veličine oko 1-2cm, oprati, osušiti, pa sitnije plodove zarezati, a krupnije prepoloviti. U veću teglu staviti orahe i 1kg šećera ili istu količinu meda, promešati, pa zaliti rakijom i po želji dodati prutiće vanile (nije obavezno). Teglu zatvoriti i staviti na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešati sadržaj, dok se sav šećer ne rastopi. Posle 40 dana, teglu skloniti sa sunca, pa tečnost procediti kroz gazu i sipati u staklene flaše. Dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom i hladnom mestu oko dva meseca da liker dobije punu aromu.

   Dragana Andrejić, spec.struk.inž. prehrambene tehnologije, PSSS Kruševac

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.