Letnje oranje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513008
  Jerinić Svetlana
  Učesnik

   Letnje oranje poslednjih godina često se izostavlja u sistemu obrade zemljišta. Poljoprivredni proizvođači ovu meru najčešće izostavljaju iz razloga uštede goriva, a time i smanjenja ukupnih troškova proizvodnje, a i poslednih godina nepovoljni su uslovi za njeno izvođenje (najčešće nepovoljno stanje vlažnosti zemljišta). Ova obrada je neopravdano zapostavljena i ima veoma značajno mesto u sistemu obrade zemljišta. Poslednjih godina u letnjim mesecima često je prisutan nedostatak vlage u zemljištu, pa je nemoguće odvijanje mikrobioloških procesa u zemljištu i razgradnja žetvenih ostataka. Tada se pristupa plitkom letnjem oranju na dubinu od 20 cm. Sa letnjim oranjem poželjno je unošenje stajskog đubriva. Letnji rok primene stajnjaka je optimalan iz razloga što su tokom letnjih i jesenjih meseci povoljni uslovi (temperatura i vlaga zemljišta) za njegovo razlaganje (humifikaciju i mineralizaciju).
   Letnji rok optimalan je i za izvođenje kalcizacije na parcelama na kojima je potrebno smanjiti njegovu kiselost. Letnje oranje ima poseban značaj na parcelama koje su jače zakorovljene, naročito višegodišnjim korovima. Na tim parcelama nakon obrade treba obaviti i drljanje zemljišta i tako brojne rizome korova izvući sa parcele.
   Brojna istraživanja su pokazala da je na parcelama na kojima je obavljeno letnje oranje imaju više vlage u vreme zimskog oranja. Na tim parcelama zemljište pruža manji otpor pri obradi i znatno je manji utrošak goriva.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.