Letnja rezidba voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588066
  Cvetanović Dalibor
  Učesnik

   Letnja rezidba voćaka ogleda se u  veličini  stabla prema obliku koji ste izabrali, za razliku od zimske rezidbe koja podstiče dodatni rast za izgradnju oblika i obnavljanje grana. Tokom leta, nakon zimske rezidbe, višak snažnog rasta i vodenih izdanaka mogu se ukloniti, ostavljajući samo nekoliko izbora.

    

   Orezivanje viška rasta može prorediti „prenatrpano“ drveće, omogućavajući dobru cirkulaciju vazduha, pa čak i prodiranje svetlosti, i fokusira energiju stabla na proizvodnju ploda. Prozračno drvo sa manje mladih vrhova za izdanak biće manje podložno lisnim vašima, krastama, plesni i drugim štetočinama i bolestima, koje pogoduju senovitim zaštićenim uslovima.

    

   Dok voćke prirodno stvaraju voćne pupoljke, letnja rezidba im pomaže da daju više, i to na mestima na kojima želite. Imajte na umu da lišće proizvodi hranljive materije za proizvodnju voća.

   Letnja rezidba se mora obaviti u okviru određenog vremenskog perioda, što je obično kada se oko ¾ pupoljaka koji rastu za sezonu „zatvore“. Indikacija da se to dogodilo je da će vrhovi grana držati zrele listove, a ne male bledozelene listove koji se vide kada je rast aktivan. To je obično oko poslednje nedelje jula ili početkom avgusta. Ako se to uradi prerano, grane ponovo rastu ostavljajući meko nezrelo drvo koje neće preživeti mrazeve. Ako se orezuje prekasno, rana od rezidbe ima manje vremena da ponovo „zaleči“, što dovodi do zimskog odumiranja.

   dipl ing Dalibor Cvetanović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.