LESKIN RILAŠ (Balaninus nucum)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #566086
  Mihailović Tamara
  Učesnik

   Ova štetočina je rasprostranjena u svim proizvodnim područjima leske. Može da nanese velike štete koje u određenim godinama mogu da budu i do 70 %. Štete nanose i larve i odrastao insekt.

   Imago je žuto-smeđe boje, telo je prekriveno žućkastim nežnim maljama. Ima tanku dugačku surlicu. Javlja se kajem maja-početkom juna meseca. U početku se hrani lišćem a kasnije kada su plodovi tek zametnuti, buši ih i polaže jaja. Jedna ženka može da ošteti i do 150 plodova.  U svaki plod položi po jedno jaje. Štete na plodovima koje nastaju ubodom surle su ulazna vrata za fitopatogene gljive koje su prouzrokovači truleži, naročito ako su u tom periodu učestale kiše. U takvim uslovima može propasti i do 50 % roda leske usled truleži plodova. Ispiljene larve se hrane jezgrom ploda što dovodi do opadanja plodova. Tokom jula i avgusta meseca larva izlazi iz oštećenog ploda. Tada se zavlači u zemljište gde prezimljava na dubini od 15-25 cm u stadijumu larve.

   Mehaničke mere suzbijanja podrazumevaju kultiviranje tokom jeseni i zime kako bi se larve na taj način izbacile na površinu zemljišta i stradale od hladnoće. Hemijske mere podrazumevaju primenu registrovanih insekticida u cilju suzbijanja imaga, dok ne dođe do polaganja jaja u plod.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.