Lavanda- sve veće površine

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #572216
  Miljković Mira
  Učesnik

   Razlog sve veći površina gajenja lavande kod nas je njena prilagođenost skoro svim podnebljima. Za kvalitet lavande i njenog ulja  posebnu važnost ima nadmorska visina. Kod nas područje gajenja lavande je na nadmorskim visinama od 300 do 700 , pa i manjim i pokazuje zadovoljavajuće rezultate. Važno je da se zasad podiže na južnim nezasenjenim površinama i od vetra zaštićenim ekspozicijama.

   Zahtevi za zemljištem su veoma skromni. Uspeva na gotovo svim zemljištima koja sadrže dovoljno fiziološki aktivnog kreča. Ne odgovaraju joj jedino jako zabarena i kisela zemljišta. Najviše pogoduju laka, propustljiva, krečna i hranjivim materijama normalno obezbeđeno. Višegodišnja je biljka i na istom zemljištu je više godina. Obrada zemljišta za podizanje zasada lavande zavisi od konfiguracije terena. Ukoliko se radi o ravničarskom terenu i blagim padinama, onda se zemljište obrađuje kao i za druge kulture. Dubina obrade je na 40 cm. Ukoliko je zemljište jako nagnuto, onda ne treba orati, a sadnja se obavlja u jame. Jesenja sadnja ima niz prednost u odnosu na prolećnu.

   Pri zasnivanju zasada lavande posebna pažnja se posvećuje đubrenju. U osnovnoj obradi unose se fosforna i kalijumova đubriva , a u predsetvenoj pripremi važno je zaorati i organska i mineralna đubriva. Nega se sastoji od okopavanja, kultiviranja, prihranjivanja i popunjavanja praznih mesta. Okopavanje i prihranjivanje se obavezno obavljaju u proleće kada biljke krenu. Drugo okopavanje se izvodi 3-4 nedelje posle prvog.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.