Lagerovanje čvrstog stajnjaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #564919
  Lazić Željko
  Učesnik

   LAGEROVANJE ČVRSTOG STAJNJAKA

   Čvrsti stajnjak se svakodnevno proizvodi i to u značajnim količinama. Obračunato prema UG (uslovno grlo), ta količina se kreće od 40-50 kg na dan, u zavisnosti od učešća prostirke ili 9% od telesne mase grla. Količine su kod različitih vrsta domaćih životinja dosta različite, pa čak i u okviru iste vrste zavisno od sistema držanja.

   Lagerovanje stajnjaka se izvodi isključivo za tu namenu uređenim prostorima – deponijama. To su definisani prostori koji moraju zadovoljiti čitav niz zahteva kao što su građevinski, tehnološki i ekološki. Sa građevinskog aspekta se moraju zadovoljiti potrebe u prostoru, kvalitetu i stabilnosti zidova i poda, uticaj atmosferskih taloga i sl. Deponije su uobičajeno horizontalni objekti, najčešće od betona.

   Pod deponije mora biti statički stabilan i dovoljno kvalitetan da izdrži sva statička i dinamička opterećenja kojima je izložen u toku manipulacije sa stajnjakom. Podna površina se obračunava prema količini stajnjaka, dužini lagerovanja, načinu nege i visini gomile u koju se stajnjak pakuje.

   Kod stajnjaka sa manjim učešćem slame planira se 1,5 – 2 m2/UG površine poda deponije za dužinu lagerovanja od 6 meseci. Kod većeg udela slame, planira se i do 4 m2/UG.

   Dinamika odnošenja stajnjaka na poljoprivredne površine takođe utiče na veličinu deponije. Uobičajeno je da se stajnjak odnosi dva puta u toku godine što znači da se prostor deponije planira za polugodišnju količinu stajnjaka.

   Deponija za stajnjak se ograđuje betonskim zidovima do visine od 1 m. Ti zidovi moraju biti statički stabilni da izdrže sva opterećenja.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.