Lačenje lastara vinove loze

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515374
    Jocić Dejan
    Učesnik

      Lačenje lastara jeste osnovna i najvažnija mera zelene rezidbe, pomoću koje se određuje i normira ukupan broj lastara i broj rodnih lastara. Pomoću lačenja se obavlja korekcija osnovne rezidbe i utiče se na kvalitet i prinos grožđa.
      Lačenje se obavlja u fazi intenzivnog rastenje zelenih lastara, kada dostignu dužinu do 20 cm i kada se mogu ukloniti rukom. Pri lačenju se uklanjaju nerodni lastari sa glave vertikalnog stabla i krakova čokota. čokot , Lačenje se obavlja ručno i mehanizovano. kod zasada sa niskim stablom obavlja se ručno. inače ručno uklanjanje je daleko bolje Sem sa glave čokota, stabla i sa kordunica lačenje se obavlja i sa rodnih lukova i kondira, gde se uklanjaju suočice i lastari izbili sa donje strane rodnog luka. Tako dobijamo ne pregustu lisnu masu i dovoljan prinos za dobijanje kvalitetnog vina. Takođe se uklanjaju i izdanci koji su izbili iz podloge-korenovog stabla. Nakon uklanjanja suvišnih lastara ostvaruje se bolji porast osnovnih lastara i razvoj grozdova na njima.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.