Kukuruzni plamenac ( Ostrinia nubilalis )

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512826
  Karapandžić Bojana
  Učesnik

   Ova polifagna štetočina, napada veliki broj biljaka ( kukuruz, sirak, hmelj, suncokret, paprika, paradajz… ). Najveće štetne nanosi kukuruzu, a kod povrtarskih biljaka paprici. Ženke polažu jaja u grupi ( jajna legla ) na naličju listova biljki hraniteljki. Sveže položena jajna legla su bele boje, kasnije dobijaju krem boju, a pred piljenje uočavaju se crne glave larvi. Ukoliko su jajna legla ujednačeno crne boje, takva legla su parazitirana od strane parazitne osice Trichogramma spp..
   Larve se s kratko zadržavaju na mestu gde su se ispilile, migriraju ka rukavcu lista i tu se hrane, pa kada se razviju mladi listovi na kojima su se larve hranile, na njima se uočavaju male rupice. Larve kukuruznog plamenca tokom svog razvoja oštećuju sve nadzemne delove kukuruza – list, metlicu, stablo, klip. Usled ishrane larvi u stablu dolazi do poremećaja u cirkulaciji sokova, smanjuje se čvrstina biljaka pa su podložne lomljenju za vreme jačih vetrova. Tokom svog razvoja u stablu larve prolaze kroz pet razvojnih stadijuma, a potom dolazi do preobražaja u lutku. Iz lutki izleću leptiri druge generacije kukuruznog plamenca koji polažu jajna legla na useve kukuruza i paprike.
   Na području Jablaničkog okruga usevi kukuruza se zavisno od hibrida i vremena setve nalaze u fazi od 6 do 9 i više listova razvijeno ( BBCH 16 – 19 ). Pregledom useva, na naličju listova registruju se jajna legla različitih faza razvoja, od sveže položenih do faze pred piljenje.
   Proizvođačima se preporučuje obilazak useva kako bi se utvrdilo prisustvo i brojnost jajnih legala kukuruznog plamenca. Prag štetnosti za semenski kukuruz i kukuruz šećerac je prisustvo jajnih legala na 5% biljaka, a za merkantilni kukuruz prisustvo jajnih legala na 10% biljaka. Suzbijanje je potrebno izvršiti na početku piljenja larvi nekim od navedenih insekticida:
   Avaunt 15 EC ( a.m. indoksakarb ) 0,25 l/ha
   Coragen 20 SC ( a.m. hlorantarniliprol ) 0,1 – 0,15 l/ha

   PSSS Leskovac Bojana Karapandžić, dipl. ing.polj.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.