Kukuruyni plamenac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #571848
  Mihailović Tamara
  Učesnik

   Najveće štete pravi na kukuruzu ali i na drugim ratarskim i povrtarskim kulturama. Usled jačeg napada ove štetočine prinos kukuruza može biti smanjen do 25 % i više.

   Kog leptira je izražen polni dimorfizam gde su ženke krupnije, svetlije boje, sa rasponom krila 20-30mm. Kod kukuruznog plamenca broj generacija varira od 1 do 5, dok je u našim uslovima  to 1-2 generacije godišnje. Prezimljava u stadijumu gusenice u kukuruzovini ili drugim biljnim ostacima. Masovni let leptira počinje u doba metličenja kukuruza. Aktivni su noću i u večernjim satima. Posle parenja, ženke polažu jaja na naličje listova, pretežno uz glavni nerv liske. Položena jaja su sitna, složenaj jedno do drugog, veličine do 0,5 mm. Gusenice koje se ispile u u početnim stadijumima belosive dok kasnije potamne. Njihova dužina je 2,5 cm.

   Štete koje pravi prva generacija se ispoljavaju na metlici, dršci klipa koja se lomi i ubušenja u stabljiku. Gusenice druge genaracije oštećuju listove, hrane se zrnom i buše stabljiku koja se lomi i pada. Ukoliko je usev zakorovljeniji I ako je vlažnost viša, štete su veće. Ovako oštećeni klipovi su podložni napadu fitopatogenih gljiva.

   Mere suzbijanja obuhvataju primenu agrotehničkih, mehaničkih, bioloških I hemijskih mera kao I gajenje otpornih hibrida. Jedna od značajnijih mera je uništavanje kukuruzovine odmah posle berbe kukuruza I duboko jesenje oranje. U toku vegetacije brojnost ove štetočine se utvrđuje vizuelnim pregledima biljaka, postavljanjem feromonskoh klopki, utvrđivanjem jajnih legala. Preporuka poljoprivredim proizvođačima je praćenje brojnog stanja ove štetočine redovnim obilaskom useva. Prag štetnosti je 10 % biljaka sa jajnim leglima kod merkantilnog kukuruza I 5 % biljaka sa jajnim leglima kod semenskog I kukuruza šećerca. Na početku piljenja larvi moguća je primena nekog od registrovanih insekticida za ovu namenu:

   Coragen 20 SC (a.m. hlorantraniliprol) u količini 0,1-0,15 l/ha ili

   Ampligo 150 ZC (a.m. hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin) u količini 0,20.25 l/ha ili

   Avaunt 15-EC (a.m. indoksakarb) u količini 0,25 l/ha.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.