Krvava vaš – Eriosoma lanigerum – Gordana Jovanović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512516
  Jovanović Gordana
  Učesnik

   Opis štetočine: U našim uslovima jabuka je jedini domaćin krvavoj vaši. Štetočina ima 10-12 generacija, a pojavljuje se u skupinama u prizemnom delu voćke, na granama ili stablu. Beskrilna ženka je kestenjaste boje, dugačka oko 2 mm, na vrhu abdomena postoje dugačka voštana vlakna. Krilata ženka je, takođe, kestenjaste nijanse, prednja krila su prozračna, mestimično tamnija. Dužina tela je 1,6-2,2 mm. Kolonije krvave vaši prekrivene su belom, gustom, voštanom prevlakom, a ispod se nalaze sivo-crne vaši. Ako se vaši zgnječe primećuje se crvena boja po kojoj je štetočina dobila naziv.

   Simptomi: Krvave vaši prezimljavaju u pukotinama kore stable i grana, kao i na podzemnim organima jabuke oko korenovog vrata, sišu veliku količinu biljnog soka iz jabuke i dolazi do pucanja kore grana, debla i korena i pojave rak rana. Zbog toga dolazi do prevremenog sušenja što je posebno opasno kod mladih sadnica u rasadnicima.

   Suzbijanje: Veoma značajna mera jeste zimsko tretiranje voćaka preparatima na bazi mineralnih ulja. Tokom vegetacije mogu se primeniti neki od registrovanih insekticida prema uputstvu proizvodjača.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.