Krvava vaš(Eriosoma lanigerum)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #577580
  Lazić Zorica
  Učesnik

   Na našem proizvodnom području krvava vaš razvija 10-15 generacija godišnje. Prezimljava u stadijumu larve na korenovom vratu ili donjem delu stabla, pukotinama kore.
   Telo beskrilne ženke je mrko, pokriveno dugim voštanim, belim vlaknima, tako da se kolonije se lako zapažaju jer imaju izgled vunast izgled. Do polovine juna se sreću samo beskrilne ženke, zatim se mogu javiti i krilate, koje prelaze na okolna stabla.
   Na proleće, sa razvojem vegetacije, kreće njihova vertikalna migracija, jedinke vaši prelaze na mlađe grane i lastare. Hrani se biljnim sokovima, povređeno biljno tkivo buja, što utiče na pucanje kore i stvaranje rak rana. Ovakve rane otežavaju cirulisanje sokova kroz biljku, dolazi do sušenja grana iznad rak rana i iznurivanja biljaka, a mogu biti i ulaz za sekundarne parazite. Najveća opasnost predstavlja u rasadnicima i mladim voćnjacima.
   Najznačajnije pomotehničke mere su:
   -sadnja manje bujnih podloga, jer su bujnije podloge osetljivije
   -adekvatna rezidba, koja obezbeđuje dobro provetravanje krošnje, sa što manje rezova i oštećenja
   -izbalansirano đubrenje, kako bi rast izdanaka bio umeren.
   Hemijske mere se sprovode  ako je populacija vaši veća od praga štetnosti , koji iznosi 5-8% napadnutih biljaka, a može biti i niži u mlađim voćnjacima. Suzbijanje počinje  od faze mirovanja voćaka, primenom mineralnih ulja. U toku vegetacije, primena insekticida se pozicionira nakon migracije krvave vaši na letoraste u porastu, korišćenjem nekog od registrovanih isekticida :
   -Movento 100 SC (a.m.spirotetramat), u koncentraciji 0,15% ili Teppeki (a.m. flonikamid), u količini 0,08-0,14kg/ha.

    

   Zorica Lazić, savetodavac iz oblasti zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.