Krtica ( Talpa europaea)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #572846
  Đukić Ružica
  Učesnik

   Telo krtice je valjkasto, do 15 cm dužine, obraslo kratkom,sjajnom i crnosmeđom dlakom. Poseduje kratak rep. Prednje noge, kao i prednji deo glave, prilagođeni su za kopanje i rovanje zemlje. Živi pojedinaĉno ili u parovima u podzemnim hodnicima, koji mogu biti na dubini i do 50-60 cm. Na ĉitavu mrežu podzemnih hodnika nastavljaju se takozvani lovni hodnici. Oni se, po pravilu, uvek nalaze na manjoj dubini, a ĉesto ispod same površine zemljišta.

   Više se sreće na površinama koje se ređe obrađuju, ali takođe je prisutna i na oranicama. Izbegava peskovita i suviše vlažna zemljišta. Krtica se ne hrani biljkama, međutim, kopajući podzemne hodnike u potrazi za hranom (larve i lutke insekata, kišne gliste i dr.), može, u ređim sluĉajevima, priĉiniti štete i povrću, kako na polju, tako i u zaštićenom prostoru. Rijući i izbacujući zemlju na površinu, ona obrazuje tzv. krtiĉnjake  kojima prekriva mlade biljke, podiže ih, oštećuje njihov korenov sistem usled ĉega one propadaju. Primetne štete mogu nastati naroĉito u proizvodnji rasada, ali i na travnjacima u parkovima, sportskim terenima i sl.

   U potrazi za hranom krtica ĉešće obilazi pliće hodnike. Kada je zemljište suviše vlažno izlazi i na površinu, tražeći hranu. Aktivna je i tokom zime.

   Jedna krtica ima radijus delovanja i do 400 m2 i neverovatno je vredna. Za 20 minuta u stanju je da iskopa i do 6 kg zemlje. S obzirom na njenu masu od nekih 100-tinak grama,to je popriliĉno. Kako živi iskljuĉivo pod zemljom, krtica je gotovo slepa. Razlikuje samo svetlo i tamu, ali zato ima savršeno razvijen sistem drugih ĉula kojima oseća i najmanje treperenje vazduha i zemlje. Živi sama, a može doživeti starost do 4 godine.

   Mere borbe. Krtica je u osnovi korisna životinja i u mnogim zemljama je zakonom zaštićena. Zbog toga, treba nastojati da se protera iz povrtnjaka ili travnjaka, gde može priĉiniti štetu. U tu svrhu se koriste krpe natopljene materijama neprijatnog i jakog mirisa, kao što su petrolej, nafta, fenol, terpentin i dr., koje se uguraju u hodnike i ovaj postupak treba ponavljati sve do prestanka pojave krtiĉnjaka.Krticama ne prija ni miris ricinusovog, ni limunovog ulja, kao ni zove. Ubacivanjem preparata na bazi kalcijum karbida, ili uduvavanjem izduvnih gasova benzinskih motora u hodnike, takođe se postižu zadovoljavajući rezultati.Na  tržištu postoje i razliĉiti elektronski i solarni, kao i kombinovani rasterivaĉi krtice, slepog kuĉeta i glodara. Oni su razliĉitog dometa, deluju na bazi ultrazvuĉnih talasa ili elektromagnetnih vibracija, a preporuĉuju se za dvorišta, plastenike, staklenike, povrtnjake, voćnjake, kao i njive, sportske terene itd.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.