Krompirova zlatica – osobine i načini suzbijanja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513559
  PSSS Smederevo
   KROMPIROVA ZLATICA – LEPTINOTARSA DECEMLINEATA

   Morfološke osobine i ciklus razvoja:Ovo je insekt iz grupe tvrdokrilaca.Štete čini larva hraneći se većim brojem gajenih i korovskih biljaka.Najveće štete kod nas pravi na krompiru,a omiljena hrana su joj i paradajz i plavi patlidžan.Odrasli insekt je ovalnog oblika žute boje sa crnim prugama i sjajnim pokriocima.Prezimljava odrasli insekt u zemljištu.U proleće obično krajem aprila ili početkom maja, pojavljuju se odrasle jedinke koje se hrane dopunski vrlo kratko i ne nanose velike štete.Zatim polažu lako prepoznatljiva jaja koja su u grupicama na naličje lista.Razvoj traje 5-15 dana zavisno od temperature.Iz jaja se pile narandžasto crvene larve čiji stadijum traje 14-21 dan. Larve se presvlače nekoliko puta i odlaze u zemljište da bi se posle desetak dana pojavili novi odrasli insekti.
   Najveće štete čine larve hraneći se grickanjem listova. Za kratko vreme mogu da se toliko namnože da izazovu potpun golobrst.
   Suzbijanje: Primenom plodoreda može se sprečiti masovna pojava.
   Takođe na malim površinama koristi se mahanički način suzbijanja skupljanjem imaga ručno.
   Međutim pri masovnoj pojavi moraju se primeniti insekticidi. Veoma je važno odrediti pravi termin suzbijanja.Pogrešno je primeniti insekticid za suzbijanje odraslih insekata.To se radi samo u slučaju jačeg napada.Krompirova zlatica se suzbija u stadijumu larve kada je i najosetljivija na insekticide. Prag štetnosti je prisustvo četiri larve na deset biljaka.Tada treba izvršiti prvo tretiranje. Ono je opravdano ako je ispiljeno 40%-50% larvi.Već ispiljene larve neće naneti veće štete, insekticid će delovati i kada se ostale larve ispile iz jaja. Za ovaj insekt je poznato da vrlo brzo razvija rezistentnost na insekticide.Zato za suzbijanje treba koristiti insekticide novije generacije – na baz neonikotinoida. Takođe je preporuka da se naredne sezone koriste insekticidi različitog mahanizma delovanja. Postoji veliki broj različitih insekticida registrovanih za suzbijanje krompirove zlatice od kojih su najpoznatiji: Mospilan, Match, Actara, Calypso, Tonus, Confidor, Fastac, Decis, Talstar itd.


   izvor: Zaštita povrća – autora dr.Miroslav Ivanović,dr.Mirjana Mijatović i dr.Aleksa Obradović

   Stručni saradnik za zaštitu bilja
   Žaklina Mladenović dipl.inž.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.