Krompirov moljac – Phthorimaea operculella

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514779
  Stajić Mica
  Učesnik

   Krompirov moljac (Phthorimaea operculella ) je štetočina koja preti našim poljima zasejanim krompirom, a veoma teško ga je iskoreniti..Zato je važno da se proizvođači upoznaju sa ovom ekonomski značajnom štetočinom krompira kako bi mogli pravovremeno i adekvatno da je suzbiju.
   Opis štetočine
   Leptir je smeđe žute boje sa dugim resama na zadnjim krilima koja imaju sjajno ljubičasti preliv. Jaja su biserno bele boje položena uglavnom na naličju lista ili na krtolama u blizini okca. Gusenica, kada se ispili, je belkaste boje, veličine oko 1 mm, a kasnije ako se hrani tkivom lista ili stabla zelenkaste boje, a sivo ljubičaste boje ako se hrani krtolama. Potpuno razvijena gusenica je veličine 12 mm.
   Štetnost
   Glavni domaćin moljca krompira je krompir, ali ova štetočina može da oštećuje i paradajz, plavi paradajz, duvan i korove iz familije pomoćnica Solanaceae ( Datura stramonium, Solanum nigrum).
   Moljac oštećuje cimu krompira, mada veće štete nanosi krtolama krompira. Optimalna temperatura za razvoj štetočine je od 27–35 ºC, ženka polaže 50–200 jaja, a u našim uslovima ima 5–7 generacija.

   Suzbijanje
   Preventivne mere suzbijanja
   SADNJU OBAVLJATI U RASTRESITOM ZEMLJIŠTU UZ OBAVEZNO ZAGRTANJE KRTOLA NA DUBINI 10-15 CM.
   UMERENO NAVODNJAVANJE JER SE SMANJUJE PUCANJE ZEMLJE – KROZ TE PUKOTINE PROLAZI ŽENKA LEPTIRA I POLAŽE JAJA NA KRTOLE
   KRTOLE KROMPIRA NE OSTAVLJATI U POLJU NEGO IH U NAJKRAĆEM VREMENSKOM PERIODU SKLADIŠTITI
   SKLADIŠTITI SAMO ZDRAVE KRTOLE
   KOD MANJIH KOLIČINA USKLADIŠTENOG KROMPIRA MOŽE BITI KORISNO MEŠANJE KRTOLA SA TALKOM, OSUŠENIM PEPELOM, PESKOM I SLAMOM. KAO I DRŽANJE U MAGACINU ZAJEDNO SA BELIM LUKOM, BOSILJKOM I DRUGIM AROMATIČNIM BILJKAMA
   OŠTEĆENE KRTOLE ODLAGATI ZAKOPAVANJEM NA LOKALNOJ DEPONIJI U SARADNJI SA LOKALNOM SAMOUPRAVOM

   Master Mica Stajić, dipl.inž.zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.