KROMPIR – Nedostatak hranljivih elemenata – Boban STANKOVIĆ

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512597
  Stanković Boban
  Učesnik

   Krompir najbolje uspeva na dubokim, plodnim, oceditim i rastresitim zemljištima bogatim humusom. Đubrenje može biti: kombinovano đubrenje stajnjakom i mineralnim đubrivima, đubrenje samo mineralnim đubrivima, prihrana azotnim đubrivima, folijarna prihrana i prihrana sistemom za navodnjavanje. Količina i vrsta đubriva zavisi od plodnosti zemljišta, preduseva, izbora i namene sorte. Ukoliko se pojavi nedostatak ili višak nekog od hranljivih elemenata, dolazi do određenih problema u procesu proizvodnje krompira i isti se mogu manifestovati na biljkama.
   Azot – Veoma značajan element u ishrani krompira. Nedostatak ovog hranljivog elementa odražava se na smanjeni porast, ravoj i izgled biljke. Biljke postaju bledunjave, dolazi do smanjenja nadzemne mase pa samim tim i roda. Veće količine azota utiču na stvaranje veće nadzemne mase – usporavanje formiranje krtola. Veća bujnost izaziva veću osetljivost na mnoge biljne bolesti, dolazi do produženja vegetacionog perioda, dolazi do smanjenja sadržaja suvih materija i skroba, većih količina šećera- otežano čuvanje krompira u skladištu.
   Fosfor – Nedostatak fosfora je izražen na kiselim, siromašnim zemljištima i ako je blokiran od strane gvožđa. Simptomi su jako izraženi na listovima. List je tamno zelene boje, bez sjaja. U ekstremnim situacijama na obodu lista se javljaju ljubičaste pege.
   Kalijum – Krompir je kultura koja dosta iznosi kalijum iz zemljište. Ovaj element se na lakim zemljištima lako ispira, a na teškim blokira. Nedostaci su najznačajniji u drugoj polovini vegetacije. Nedostatak se manifestuje pojavom tamno zelene boje , mezofila lista i žućkaste do tamno smeđe boje po obodu lista. Ispod braonkaste boje dolazi do izumiranja tkiva, list dobija grubu površinu i počinje da se uvija. Velike doze kalijuma izazivaju blokadu magnezijuma.
   Magnezijum – Nedostatak magnezijuma se sreće na kiselim i alkalnim zemljištima Usled nedostatka magnezijuma biljke krompira dobijaju bledožutu boju i dolazi do žućenja donjeg lišća. Deo lista između nerava menja boju u svetložutu, po obodu lišće ostaje zeleno i vremenom postaje lomljivo.
   Mangan – Nedostatak mangana se najčešće javlja na lakim, peskovitim zemljištima. Nedostatak na krompiru izaziva promene na vršnom, mladom lišću koje se uvija. Tkivo između nerava postaje žućkasto i sa mnogobrojnim crnim, nekrotičnim tačkama duž nerava. Kada je jači nedostatak mangana lišće krompira se suše i opada.Suvišak hranljivih elemenata Da bi se izbegle posledice nepravilne ishrane gajenih biljaka nužno je upoznati plodnost zemljišta putem laboratorijskih analiza. PRVO AGROHEMIJSKA ANALIZA ZEMLJIŠTA A ONDA ĐUBRENJE.

   dipl.ing.polj. Boban STANKOVIĆ

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.