Kritične tačke u vezi sa higijenom staje, ispusta/pašnjaka – Nebojša Đurić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512632
    Đurić Nebojša
    Učesnik

      Higijena staje uključuje: karakteristike staje (tip objekta, dimenzije, unutrašnji raspored, tip ventilacije i kanalizacije), dimenzije prostora za ležanje i kretanje (dimenzije ležišta, boksa, ispusta, saobraćajnica u stajama za slobodno držanje), kvalitet poda na ležištu i saobraćajnicama (tip, klizavost, oštećenja), kvalitet prostirke (vrsta prostirke, količina, čistoća), funkcionalnost i stanje opreme (vrsta i dimenzije ograde, tip opreme za vezivanje, dužina lanca i sl.). Korišćenje prostirke i intervali njene zamene su uglavno odgovarajući na farmama svih kapaciteta, s tim da se uočavaju brojni propusti u vezi sa redovnošću menjanja (najmanje jednom dnevno) i količinom (za duboku prostirku 8 kg/grlo dnevno, 5 kg u slobodnom sistemu, 3 kg po grlu kod vezanog sistema). Na farmama malog kapaciteta nailazi se često na manju količinu prostirke od neophodne ili pak obilnu količinu koja nije kvalitetna. U stajama srednjeg kapaciteta sa dubokom prostirku često se nailazi na lošu prostirku (kada je ležište < 40% suvo i čisto). Ocena higijene ispusta: neravni, vlažni, gomilanje nakupina fecesa, zgrudvani Ocena higijene pašnjaka: zakorovljenost, vlažni i hladni uslovi.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.