Kritične faze za sušu u biljaka

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Zlatarić Svetlana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512774
  Zlatarić Svetlana
  Učesnik

   Suša je česta pojava u našoj zemlji i njene posledice na porast, razviće i prinos su utoliko veće ukoliko se javi u određenim fazama razvića biljaka, takozvanim kritičnim fazama.
   Suša ostvari predstavlja nedostatak vode odnosno vlage u zemljištu zbog čega biljke nemaju dovoljno vode za svoje funkcije-potrebe kao čto je proces fotosinteze, transpiracije i dalje za porast, cvetanje, oplodnju, nalivanje zrna.
   Postoji zemljišna i vazdušna suša i najopasnije za biljke je kada se ove dve suše udruže odnosno jave zajedno i tada je reč o tzv. fiziološkoj suši. Zemljišna suša se javlja kada zemljište ne raspolaže dovoljnom količinom vode, a temperatura vazduha je visoka. Ukoliko je vazduh nedovoljno zasićen vodenom parom odnosno nedostatak vode u vazduhu, reč je o vazdušnoj suši. Ova suša može da bude pogubna za biljke, jer se preterano gubi voda transpiracijom i ako biljka nemože da nadoknadi izgubljenu vodu nastupa smrt biljke.
   Suša kao pojava je štetna u vreme setve, jer nema dovoljno vlage za klijanje, za dalji razvoj korenovog sistema odnosno korenovih dlačica, preko kojih se odvija osmoza uzimanje vode, tako da za vreme suše bolje odolevaju suši biljke sa bolje razvijenim korenovim sistemom. Suša je štetna i u vreme intezivnog porasta, povećanja biljne mase, oplodnje, nalivanja zrna. Ipak protiv suše se može boriti pre svega navodnjavanjem, obezbeđenjem mrvišaste strukture zemljišta, đubrenjem odnosno pravilnom agrotehnikom.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.