- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 13 godine, 6 meseci ranije by Trtovac Zumreta.
-
AutorČlanci
-
07.04.2011 u 15:26 #513472Trtovac ZumretaUčesnik
Jedan od najvažnijih proizvoda koji se dobija od koza je, svakako, kozje meso. Koze spadaju među najplodnije vrste domaćih životinja, te zbog toga proizvode znatne količine jarećeg mesa. Jedna koza u toku godine daje oko 50 kg kvalitetnog jarećeg mesa. Ako se mlečne rase koza, koje su i najplodnije rase, usmere na tri jarenja u toku dve godine, onda je proizvodnja jarećeg mesa po plotkinji znatno veća od navedene.
Jareće meso spada u kvalitetne vrste mesa, koje su vrlo cenjene u svetu, pa i kod nas. Mlado jareće meso ima manje loja (masti) nego jagnjeće, te pečeno ima vrlo prijatan ukus. Meso starijih grla, a posebno utovljenih, najviše interesuje odgajivače zemalja u razvoju. U našoj zemlji, meso starijih koza ima širi značaj, osim u područjima, gde je ranije stečena navika za ovom vrstom mesa. Meso starijih grla ima specifičan miris, zbog kojeg ga ljudi nerado konzumiraju, ali u nekim našim krajevima brdsko-planinskog područja ga suše i pripremaju veoma cenjenu pastrmu. Pravilnim postupkom sušenja postiže se odičan kvalitet. Meso starijih muških grla je neprijatnog mirisa, koji se u izvesnoj meri može otkloniti ako se muška grla najpre kastriraju, a zatim kolju.
Meso nekih delova trupova može da posluži za preradu u razne vrste kobasica. Preradom kozjeg mesa, samog ili uz dodatak drugih vrsta mesa (goveđeg, ovčijeg ili svinjskog), mogu se uz odgovarajuću tehnologiju proizvesti kvalitetne trajne kobasice, koje se koriste kao specijaliteti u ishrani ljudi.
Zumreta Trtovac, dipl.ing. stočarstva
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.