Korišćenje priplodnih nerastova

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #589037
  Dejan Obadović
  Učesnik

                                                Коришћење приплодних нерастова

    

   Са посебном пажњом треба одабрати квалитетне нерастове али и правилно их и држати и користити јер нерастови доста утичу на особине популације свиња зато што један нераст даје пуно већи број потомака него једна крмача.

   Уз правилну исхрану и рационално искориштавање нераст може доста дуго остати у приплоду. У случају неправилног храњења (преобилног,неквалитетног или недовољног храњења) приплодни нераст се може прерано излучити из приплода.

   Преобилним храњењем нераст пребрзо добија на килажи и тако постаје претежак за припуст,нарочито за назимице.Недовољно храњен нераст или онај који је храњен неквалитетном храном имаће слабије изражену вољу за скок , а квалитет семена такође ће бити под знаком питања.Квалитетан нераст има добру вољу за скок и висок проценат осемењених крмача.

   Нераст се мора користити поступно и равномерно. Млађе нерастове треба користити ређе ,у почетку једном седмично , и оптерећење повећавати постепено.

   Оптимално коришћење старијег нераста јесте 2-3 скока недељно.При већем броју скокова нераст даје неквалитетно семе,што даје мањи број осемењених крмача и мањи број прасади у леглу.

   Исто тако и период некориштења нераста не би треба трајати дуже од 4 недеље јер им се смањује приплодна способност ,што видимо по смањеном леглу и повећаном постоку повађања крмача.

   Код искоришавања нераста природним путем морамо знати да нераст има слабију вољу за скок у летњим месецима ,а да је воља израженија у јесен.Температура у објекту за држање нерастова и крмача требала би бити од 12-20 ˚Ц . На вишим температурама успех оплодње опада за 20% и више.У летњим месецима грлима у приплоду треба додавати повећане количине витамина Ц.

   При кориштењу нераста природним скоком морамо пазити и на хигијену нераста и крмача који долазе на припуст да би смо преношење болести што више смањили.Приплодне животиње треба држати на чистој простирци .Одраслим приплодним животињама потребно је редовно конктролисати крв на заразне болести :лептоспирозу и бруцелозу и тестирати на узрочнике ТБЦ.

   Бруцелоза је заразна болест домаћих животиња којом се може заразити и човек (зооноза).Узрочник је бактерија која изазива побачај гравидних животиња.Узрочник се преноси :зараженом храном ,полним путем,мокраћом,млеком ,инсектима.Болест се врло тешко лечи и ако се појави неопходно је излучити све заражене животиње.

   Лептоспироза је заразна болест домаћих животиња ,зооноза.Изазива разне инфекције ,а може изазвати и побачај.Преносе је глодари ,а свиње су „резервоар“узрочника лептосирозе за остале домаће животиње.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.