Korišćenje kukuruza u neprehrambenoj industriji – Milenko Đurić, dipl.inž.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512901
  Đurić Milenko
  Učesnik

   Korišćenje kukuruza u neprehrambenoj industriji
   U neprehrambenoj industriji u proizvodnji se koriste proizvodi suvog mlevenja kukuruza kao što su griz i brašno. Širok je spektar primene ovih proizvoda. Računa se da postoji nekoliko hiljada proizvoda koji u sebi sadrže kukuruz. Zemlje gde se kukuruz najviše koristi u neprehrambenoj industriji su SAD i Kina a njima se pridružuju i druge zemlje.
   Kukuruzno brašno se koristi u građevinskoj industriji u proizvodnji gipsanih tabli kao vezivo između gipsa i podloge. Kukuruzno brašno koje je kuvano koristi se kao dodatak lepku u proizvodnji pločastih materijala (iverica, šper ploča, panel table, lesonit i slično) koji se koriste kako u građevinarstvu tako i u drvnoj industriji.
   Primena proizvoda od kukurza dobijenih suvim mlevenjem je značajno zastupljena u farmaceutskoj industriji gde se dobija limunska kiselina iz kukuruznog brašna. U proizvodnji sapunskih pasti koje se koriste za skidanje masnih mrlja sa ruku koristi se kukuruzni griz. Prilikom proizvodnje briketa za grejanje od drveta kao vezivno sredstvo često se koristi kukuruzni griz. Kukuruz se koristi i u proizvodnji keramičkih posuda, u naftnoj industriji i u drugim oblastima.
   Korišćenje kukuruza u proizvodnji bioetanola kao pogonskog goriva za motorna vozila, mašine i uređaje u zadnjih nekoliko godina postaje sve aktuelnije. I selekcija u proizvodnji kukuruza ide u pravcu dobijanja pojedinih hibrida koji su pogodni za proizvodnju bioetanola. Bioetanol se iz kukuruza dobija postupkom suvog mlevenja kukuruza i postupkom vlažnog mlevenja kukuruza. Na kraju se destilacijom dobija etanol.
   Razvojem dobijanja polimera mlečne kiseline iz kukuruznog zrna biotehnološkim procesima otvorena je mogućnost njegove primene u proizvodnji biorazgradive plastike i tekstilnih vlakana. Vlakno dobijeno od kukuruza ne upija ulje, njegova proizvodnja zahteva manje energije i manje zagađuje okolinu a može se i reciklirati. Odevni predmeti od ovih vlakana imaju niz prednosti u odnosu na druga sintetička vlakna. Biorazgradiva plastika se koristi za proizvodnju ambalaže za pakovanje hrane,posude, pribor za jelo i mnoge druge proizvode koji se posle nekoliko meseci po stavljanju u kompost u potpunosti razlože.
   Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.