Kontrola životinja koje se uzgajaju na gazdinstvu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #564307
  Krajnović Dragoljub
  Učesnik

   Dužnost i obaveza svakog aktivnog vlasnika ili držaoca stoke i domaćih životinja je da stalno posmataju  i kontrolišu, odnosno nadziru životinje na gazdinstvu. Ova aktivnost je neophodna da bi se pravovremeno ustanovile moguće zdravstvene promene ili nastanak bolesti kao posledica pogoršanog  zdravstvenog stanja. Iskorišćeno vreme za nadzor nad životinjama zavisi pre svega od kategorije životinja i vrste proizvodnje. Pravilan i učestali postupak nadzora osetno smanjuje upotrebu lekova, sredstava i vremena  za lečenje, ali i smanjenje  nepoželjnih gubitaka u proizvodnji koji se u takvim situacijama kao posledica sigurno javljaju  i utiču na smanjenje profita gazdinstva što predstavlja glavni problem uz svakako održavanje dobrog  zdravstvenog  statusa uzgajanih životinja.

   Medjutim, stalni nadzor pored uzgajivača  mora biti organizovan i u vidu kontrole i intervencija  od strane ovlašćene veterinarske organizacije. Veterinarska organizacija ima obavezu da se stara o zdravstvenoj zaštiti životinja i da za sprovođenje nadzora  ima organizovanu i dostupnu dokumentaciju na samoj farmi ili u zajedničkoj evidenciji arhiviranoj u stanici za područje koje nadgleda.

   Vlasnik-uzgajivač i nadležna veterinaska organizacija (ambulanta, stanica, Vet.fakultet, itd.), zbog utvrđivanja zdravstvene situacije i preduzetih postupaka u prevenciji i lečenju životinja imaju obavezu da obezbede prateću dokumentaciju koja je propisana “Pravilnikom o sadržini i načinu vođenja evidencije o podacima iz oblasti veterinarstva i njihovom dostavljanju“. Ovaj pravilnik podrazumeva sledeću potrebnu dokumentaciju u vidu obrazaca:

   -Ambulantni protokol;  -Spisak zaštitnog cepljenja ; -Spisak dijagnostičkih ispitivanja; -Epizootiološki dnevnik; -Knjiga  prijava držanja životinja radi intervencija veterinara; -Knjiga slanja materijala na laboratorijsko ispitivanje; -Knjiga veštačkog osemenjavanja krava; -Knjiga uginuća po vrstama.

    

   PSSS Beograd

   Dragoljub Krajnović

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.