KONTROLA POJAVE REZISTENTNOSTI PESTICIDA KAO DEO INTEGRALNE ZAŠ TITE CRNOG LUKA – Bojan Mijatović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512434
  Mijatović Bojan
  Učesnik

   Primena različitih insekticida

   Na istoj parceli ne bi trebalo koristiti insekticide sa istim mehanizmom delovanja u dva uzastopna tretmana. Dodatni problem u suzbijanju insekata je njihova pokretljivost, tako da je potrebno sa drugim proizvođačima razmenjivati informacije o primenjenim insekticidima na širem području. Ukoliko pri pravilnoj upotrebi insekticida preporučenim dozama izostane efekat potrebno je utvrditi da li je došlo do pojave rezistentnosti. Povećanje doze preparata može samo ubrzati razvoj rezistentnosti.
   Na primer, pri suzbijanju tripsa u plodoredu insekticidima iz grupe neonikotionida treba izbegavati primenu ovih jedinjenja u sezoni gajenja paradajza ili bilo koje druge gajene bilje jer su tripsi polifagne štetočine. Takođe, potrebno je napraviti i prostorni plodored od najmanje 500 m udaljenosti od parcela gde su primenjivani neonikotionidi.

   Primena različitih fungicida

   Primena fungicida sa specifičnim načinom delovanja najčešće dovodi do razvoja rezistentnosti patogena. Kada se uoči da je efikasnost nekog fungicida umanjena, a intenzitet bolesti povećan, treba utvrditi da li je došlo do pojave rezistentnosti. Ako jeste, produženo izlaganje fungicidima iz istih hemijskih grupa će pogoršati stanje.

   Najveći problem predstavljaju noviji fungicidi sa specifičnim načinom delovanja, kao što su fungicidi iz grupe strobilurina. Ako se na parcelama gde je prethodne godine u usevu crnog luka primenjivan fungicid iz ove grupe primeti smanjena osetljivost patogena, onda u tekućoj godini treba koristiti fungicide iz druge hemijske grupe. Takođe, potrebno je ograničiti primenu fungicida iz grupe strobilurina na maksimalno tri tretmana u toku godine na istoj površini.

   Suzbijanje korova u usevima u plodoredu

   Višegodišnji korovi, kao što su palamida (Cirsium arvense) i poponac (Convulvulus arvensis) mogu se efikasno suzbijati u usevu crnog luka primenom herbicida. Međutim, palamida jako iscrpi zemljište u pogledu hrane i vode, pa je treba suzbijati i u usevima u plodoredu.

   Izvor: Priručnik za integralnu proizvodnju i zaštitu crnog luka, više autora, U organizaciji projekta: IPN, MPTŠV RS, USDA;

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.