Količine đubriva i vreme đubrenja voćnjaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513422
  Dragićević-Filipović Snežana
  Učesnik

   Đubriva su supstance koje sadrže hranljive elemente. Biljke, kao ljudi žive na izbalansiranoj ishrani što znači da zemljište na kojem rastu mora sadržavati sve hranljive materije neophodne za zdrav razvoj. Ukoliko je zemljište: Peskovito – đubrenje početkom februara; Glinovito – đubrenje tokom novembra 20-30% više hraniva u odnosu na peskovita. Tokom osnovnog jesenjeg-zimskog đubrenja unosi se celokupna količina fosfora i kalijuma, dok se azot unosi u trećini od ukupne količine potrebne za narednu vegetaciju. Ostatak azota se dodaje kasnije prihranama u toku vegetacije, mart i tokom juna posle zametanja ploda. Količina đubriva u prihrani se dređuje prema broju zametnutih plodova da bi se izbegla preterana bujnost u drugom delu vegetacije.

   Ako se koristi stajnjak ili neko drugo organsko đubrivo, pre primene treba ustanoviti sadržaj azota u njima i količinu primene prilagoditi količinama azota u mineralnim đubrivima koja se već primenjuju, tako da ukupna količina unetog azota ne prelazi preporučene količine primene.

   PRIMENA AZOTA

   Količine azota zavisi od:
   – koncentracije azota u listu,
   – bujnosti stabala,
   – kvaliteta ploda i rodnosti,
   – zemljišta, rezidbe,
   – načina obrade međurednog prostora plodnoj ilovači mogu-50% N manje,
   – peskovitim zemljištima i do 50% više
   – podignute na travnjacima i utrinama treba uneti 20-50% više azota nego u čiste i dobro obrađene.

   Jaka rezidba podstiče vegetativni porast i može smanjiti potrebe za azotom. Ovakva stabla treba đubriti malo ili ih skoro uopšte ne đubriti.
   Kalijumova đubriva. Postoji nekoliko vrsta đubriva koja sadrže kalijum. Đubrivo treba izabrati u zavisnosti od cene po jedinici kalijum oksida i od toga da li ono sadrži još neke korisne elemente.

   Dipl.ing. Snežana Dragićević -Filipović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.