Kokošiji stajnjak za povrtarske kulture

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524802
  Miljković Mira
  Učesnik

   Kokošije đubrivo korisno je za biljke, a kao i ostala organska đubriva blagodet je za zemljište.Proizvedeni živinski stajnjak je odličan za đubrenje pašnjaka, različitih useva, povrća i bašta. Veoma često u upotrebi je paletirani kokošiji stajnjak.
   Kokošije đubrivo ima produženo delovanje do četiri godine, a najbolje je za ishranu biljaka. Sadrži dosta azota u obliku koji ga čini lako dostupnim biljkama, kao i druge elemente: kalijum, kalcijum, fosfor , mangan, magnezijum i gvožđe. Njegova pravilna primena može povećati prinos i do 40%.
   Koristi od kokošijeg đubriva za biljke:[/b]
   – biljke ga lako usvajaju,
   – pojačava stvaranje cvetova i plodova,
   – poboljšava imunološki sistem biljaka,
   – na procese fotosinteze u biljkama,
   – ubrzava sazrevanje biljaka za desetak dana,
   – povećava se sadržaj suvih materija i šećera u plodovima,
   – biljke đubrene kokošijim đubrivom lakše podnose sušu.
   Kokošije đubrivo poboljšava kvalitet zemljišta. Teško se ispira iz zemljišta. Ne stvara visoke koncetracije soli kao mineralna đubriva. Biljke ga veoma lako usvajaju, a efikasnost se ogleda u boljem cvetanju i plodonošenju. Naročito dobri rezultati se postižu kod plodovitog povrća, kupusnjača, krompira, bundeva i tikvica.
   Sve veću primenu ima paletirano đubrivo. Njegova prednost je što nema karakterističan miris, lako se koristi i može se primenjivati u različitim vremenskim periodima. Primenjuje se u količini 100-300 g/m2. Fermentacija traje oko dve nedelje i nakon toga treba obaviti zalivanje.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.