Klupske sorte jabuke – novi trend u voćarstvu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512745
  Koprivica Radmila
  Učesnik

   Klupske sorte jabuke
   U voćarsvu kao i u svakoj oblasti, postoje trendovi, a poslednjih godina to je gajenje klupskih sorti jabuke.
   Klupske sorte su sorte iz privatnih oplemenjivačkih programa koje mogu da proizvode samo oni proivođači koji su deo tog svojevtsnog kluba. To znači da ove sorte može gajiti samo renomirani proizvođač, koji je već pokazao izvanredne rezultate u radu.
   Za proizvodnju i prodaju klupskih sorti proizvođač mora da ima potpisan ugovor o licenci sa vlasnikom brenda, za eksluzivnu proizvodnju i distribuciju, što naravno prati i stroga kontrola.
   To podrazumeva strogu kontrolu kvaliteta, da se može uzgajati samo količina da se ispune zahtevi marketa, ali ne toliko da im se obori cena. Svi plodovi koji se prodaju pod tim imenom moraju da ispunjavaju zadate standarde, kako bi gde god se gajile, imale istu tehnologiju gajenja, pakovanje i uslove skladištenja. Osim toga ovi plodovi su u hipermarketima posebno istaknuti u odnosu na ostali sortiment i prodaju ovih sorti prati intenzivna medijska kapanja. To je još jedan od načina da se ostvari ekstra profit..
   Ipak, pojava ovih sorti na našem tržištu je nešto novo i osvežavajuće.
   U srbiji, za sada , Delta Agrar ima pravo ima na proizvodnju i distribuciju tri klupske sorte jabuke: Evelina, Kiku i Pink Lady. Ove godine ćemo se upoznati i sa sorzom Evelina, a najavljena je i kupovina licence za sortu Red Moon. Ono što Red Moon odvaja od svih jabuka na koje smo navikli je krv crvena boja mesa.

   Radmila Koprivica dip. ing.

   Attachments:
   • Velika_jabuke.jpg
   • red-moon.jpg
  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.