Klima u ovčarniku – Željko Lazić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512425
  admin
  Učesnik

   Kod držanja ovaca u objektima značajno je da se spreče oboljenja disajnih organa i puteva. Iz tog razloga treba nastojati da se vlažnost vazduha održava na što nižim granicama od 60-75% a naročito sadržaj amonijaka. Da bi se ovo postiglo potrebno je pouzdano rešiti pitanje izmene vazduha u objektima, što se u praksi redovno postiže pravilno regulisanom prirodnom ventilacijom, bez promaje gde maksimalno strujanje – brzina vazduha može da bude do 0,5 m/sec.
   U objektima za držanje ovaca treba obezbediti zapreminski prostor po ovci sa jagnjetom od 6,5 m3. Temperatura zimi u ovčarniku treba da bude minimalno 6ºC, a leti maksimalno 25º C. U prostoriji za jagnjenje temperatura zimi treba da bude između 12-18º C. Osvetljenje prirodno; na svakih 23-30 m2 poda dovoljno je 1 m2 prozora, a veštačke svetlosti 70 Luxa (5-7 W/m2 poda). Prozori staja su izgrađeni tako da se može regulisati otvaranje, a time i različit intenzitet provetravanja prostora. Krovna konstrukcija je dovoljno visoka, tako da tavanica staje može da služi za smještaj sena.
   Na tavanici mogu da budu ugrađeni otvori za ventilaciju koji se upotrebljavaju i za izbacivanje sena u hodnik za hranjenje.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.