KESTENJASTI BRAŠNAR (Tribolium castaneum)

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Grbić Jelena.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #573353
  Grbić Jelena
  Učesnik

   Kestenjasti brašnar se često sreće na zrnu kukuruza za vreme čuvanja. Dosta  je raširena vrsta, verovatno najraširenija štetočina u skladištima u svetu, naročito u toplijim područjima. Za vreme visokih letnjih temperatura imaga lete i van skladišta.

   Imago je 3-4 mm veličine, izduženog, spljoštenog tela. Boje je crveno smeđe do tamno kestenjaste. Larva je dužine 6-7 mm, boje žućkaste do crveno smeđe.

   Ovo je prvenstveno štetočina brašna (kukuruzno i pšenično) brašno u mlinovima i u skladištima brašna. Brašno napadnuto kestenjastim brašnarom dobija neprijatan miris i boju koja potiče od sekreta žlezda sa abdomena ženki.

   Ipak vrsta se često sreće u zrnima uskladištenih žita (kukuruz, pšenica, raž, ovas, proso, ječam, pirinač), ali i na prekrupi, mekinjama i dr. Uskladišteno žito oštećuje samo ako su ga predhodno napali drugi insekti ili ima veliki procenat loma i tada prvenstveno napada klicu. Oštećuje i zdrava zrna, ali sa vlagom većom od 12 %. Ova vrsta za razvoj zahteva i znatno višu temperaturu od drugih vrsta koje se sreću u skladištima žita.

   Za suzbijanje ove štetočine potrebno je koristiti kombinaciju higijenske mere ( čišćenje skladišnog objekta i robe od primesa), mehaničke mere (hermetičko čuvanje proizvoda) kao i hemijske mere koje je dosta otežano zbog stečene otpornosti na mnoge insekticide.

    

   Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.