Kategorije voćnih sadnica

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513038
  Sovilj Đorđe
  Učesnik

   Pošto je sadni materijal jedan od osnovnih činilaca uspešne proizvodnje, nabavci sadnog materijala treba posvetiti punu pažnju i saditi samo sadnice proizvedene od zdravih, selekcionisanih i kontrolisanih podloga i sorti. U Srbiji je su u ponudi uglavnom jednogodišnje sadnice sa ili bez prevremenih grančica standardne kategorije. Podizanje kvaliteta sadnog materijala i uvođenje u proizvodnju dvogodišnjih sadnica sa prevremenim grančicama kod pojedinih vrsta uticaće na brži povraćaj uloženih sredstava i rentabilniju proizvodnju.

   Kategorije sadnog materijala:
   1) predosnovni;
   2) osnovni;
   3) sertifikovani;
   4) standardni.

   Predosnovni sadni materijal jeste reprodukcioni materijal koji se proizvodi pod odgovornošću oplemenjivača ili njegovih zastupnika i služi za proizvodnju osnovnog sadnog materijala. Testiran je po najnovijim međunarodnim standardima na prisustvo bolesti i štetočina. Održava se u strogim uslovima uz nemogućnost zaraze.

   Osnovni sadni materijal jeste reprodukcioni materijal koji je nastao iz predosnovnog sadnog materijala i njegovim daljim umnožavanjem dobija se sertifikovani sadni materijal.Proizvodi se u matičnim zasadima pod kontrolom ovlašćene organizacije. U prometu je označen sertifikatom bele boje.
   Sertifikovani sadni materijal jeste reprodukcioni materijal koji je nastao od osnovnog namenjen za proizvodnju sertifikovanih sadnica ili za proizvodnju standardnog sadnog materijala. U prometu je označen sertifikatom plave boje.

   Standardni sadni materijal jeste reprodukcioni sadni materijal koji je nastao umnožavanjem materijala od sertifikovanih sadnica a namenjen je za proizvodnju standardnih sadnica. U prometu je označen sertifikatom narandžaste boje.Standardni sadni materijal koji je nastao umnožavanjem materijala od standardnih sadnica u prometu je označen sertifikatom narandžaste boje i posebnom oznakom S-A.

   Dipl.ing. Đorđe Sovilj

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.