Kalcifikacija zemljišta

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588580
  Bjelica Radovan
  Učesnik

   Jedan od osnovnih ciljeva savremene poljoprivredne proizvodnje jeste proizvodnja dovoljnih količina kvalitetne, zdravstveno bezbedne I jeftine hrane.
   Da bismo mogli ostvariti ovaj cilj moramo imati kvalitetno I plodno zemljište. Agrohemiskom kontrolom plodnosti zemljišta utvrđujemo kvalitet zemljišta, bogato ilil siromašno, kiselost (pH), sadržaj humusa …..
   Sve intezivnija poljoprivredna proizvodnja podrazumeva ontezivnu agrotehniku, nrkontrolisanu upotrebu miveralnih đubriva, a upotreba organskih đubriva se svela na minimum sve ti u kombinaciji sa vremenskim uslovima dovodi do povećanja površina sa kiselim zemljištem.
   Problem kiselosti zemljišta se rešava kalcifikacijom I humizacijom. Kalcifikacija koja ima za cilj da kiselo zemljište preobrati u slabo kiselo i neutralno. To se postiže unošenjem velike količine kreča u zemljište. Poželjno je da se uporedo sa kalcifikacijom zemljišta izvodi i mera humizacije. Razlaganjem organske materije u zemljištu oslobađa ugljen-dioksid koji sa vodom i kalcijum-karbonatom daje kalcijum-hidrokarbonat.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.