Kakva je sudbina mesa?

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #575659
  Đurić Milenko
  Učesnik

   Каква је судбина меса?

   У светлу климатских промена и навођења пољопривреде а посебно сточарства као већих загађивача животне средине, неконтролисаног крчења шума за добијање пољопривредних површина, начин исхране у блиској будућности ће се драстично променити. Месо постепено губи примат као основа исхране човека.

   Осврнућемо се на два интересантна истраживања. Прво истраживање (Извор:WWF Meat Eats Land 2011) се базира на томе колика је површина земљишта потребна за производњу компоненти стандардних оброка са месом и поврћем или само вегетаријанског јела. Желело се на једноставан начин приказати колико је потребно ангажовати годишње земљишног ресурса да би се произвео један оброк. Не треба заборавити да се иза сваке наведене ангажоване површине потребне за неко јело налази комплетна агротехника и репроматеријал за наведену биљну врсту или за биљне врсте које се користе за исхрану у сточарству. Обухваћене су три гране сточарства: говедарство, свињарство и живинарство .

   Говедарство. Истраживано је колика је површина земљишта потребна да се засади за производњу хамбургера (100 gr јунетине)  са помфритом и салатом. Истраживање је показало да је за овај свакодневни оброк или међуоброк стотина милиона људи на свету потребно 3,61 m<sup>2</sup> плодног земљишта. Од тога 0,1444 m<sup>2</sup> је потребно за производњу салате и помфрита а  засејаних 3,4656 m<sup>2</sup> да би се произвело 100 gr јунетине.

   Производња јела: прасеће печење (200 гр свињетине) са црвеним купусом и кнедлама од кромпира захтева 3,12 m<sup>2</sup>. У структури потребног земљишта за ово јело на црвени купус и кнедле од кромпира се употребљава 0,78 m<sup>2</sup> а за производњу 200 гр свињетине је потребно засејати усеве на 2,34 m<sup>2</sup>.  Следеће испитивање за јело у ком се налазе месо и поврће се односило на пилећи кари (75 gr пилетине) са пиринчем и поврћем. Укупна површина земљишта за производњу овог оброка је 1,36 m<sup>2</sup> . Од тога 0,54 m<sup>2</sup> је намењено производњи пиринча и поврћа а  да би се добило 75 gr пилећег меса производња се заснива на 0,82 m<sup>2</sup>. Tакође је испитивано и једно вегетаријанско јело, без меса. За производњу компоненти за пасту са сосом од парадајза је потребно 0,46 m<sup>2</sup> земљишта. Површине у бројкама наведене у тексту  су оријентационо формиране на основу оригиналне слике у истраживању где су површине за производњу меса и поврћа обележене црвеном и зеленом бојом.

   Из ових истраживања се види да говедарство и свињарство заузимају највеће површине земљишта за производњу меса по јединици тежине, живинарство нешто мање а најмање ангажоване површине су за вегетаријанску храну.

   Друго истраживање такође можемо гледати у светлу претходног истраживања. Извор (Guardian, студија објављена у часопису Appetite ). Научници са института у Дараму (Велика Британија) су на основу истраживања, која су радили на 1001 испитанику, закључили да упозорења на јелима са месом на здравствене последице по здравље конзумената, пандемију и екологију могу да смање употребу меса у јелима за 7 до 10 % у односу на садашњу потрошњу. Према последњим истраживањима у Великој Британији 72% становништва конзумира месо а Комитет за климатске промене Велике Британије планира да се потрошња меса до 2050. године смањи за још 50%. Ово истраживање може да допринесе овим напорима Комитета за климатске промене тако да се у будућности може и на паковањима меса очекивати упозорења и фотографије попут оних већ виђених на кутијама цигарета. Добро осмишљен маркетинг значајно утиче на формирање свести људи о многим питањима па тако и о основама исхране.

   Свет се јако брзо мења тако да много тога у свим сферама живота што је пре двадесет- тридесет година било у домену научне фантастике, сада је постало део свакодневице. То се очекује и у пољопривреди.

   Миленко Ђурић, саветодавац за ратарство

   ПССС ,,Пољосавет” доо Лозница

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.